NYHETER 2024-04-24 KL. 14:53

Guldligan: Nu över 200 polisanmälningar

Av Per Brolléus

Långt över 200 polisanmälningar mot guldligan har nu landat hos polismyndigheten. Bara i region Syd, som utgörs av Skåne, Kalmar, Blekinge och Kronobergs län, har över 160 polisanmälningar mot guldligan gjorts. Till dessa ska det läggas anmälningar från Halland, Västra Götaland, Östergötland och Jönköpings län.

Guldligan: Nu över 200 polisanmälningar
Foto: Per Brolléus, Adobe

– Av de senaste fyra anmälningarna, som precis kommit in, är det en anmälan från en kvinna i 30-årsåldern som lurats på guld och silver till ett värde av 15 000 kronor samt tre personer över 70 år som bedragits på värdefulla metaller på i snitt 4 000 kronor, berättar presstalespersonen Robert Loeffel på polisen.

Hur mycket pengavärde det totalt rör sig om går inte överblicka i nuläget, men det rör sig om många hundratusen kronor.

Turnén där två män bokade upp en lokal i långt över tjugo städer lockade till sig stora mängder guldsäljande privatpersoner. Alla var utlovade direktbetalning via swish, men just när pengar skulle swishas över så fungerade inte den överföringsvägen. Istället lovades alla att pengarna skulle sättas in på deras bankkonton som guldligan fick nedskrivna på ett slags kvitto.

Ingen har fått ett enda öre i betalning. Inte heller de hotell och konferensanläggningar, som hyrt ut lokal till de båda männen som utgör guldligan, har fått någon ersättning.

Polisens fokus nu är att dels hitta männen och dels att sammanställa tillräckligt många polisanmälningar för att åklagaren ska kunna yrka på lagens strängaste straff för de utförda brotten. Men, för att det ska kunna bli verklighet så måste först och främst de båda männen gripas. Hur långt polisen kommit i jakten på männen vill man inte uppge i nuläget.

Det var den 3 april som guldligan via företaget Guld & Silverkompaniet och med direktreklam lockade till sig stora mängder folk som kom till Hotell Terraza i Ljungby. Där lämnade man in guld, silver och smycken för värdering och en eventuell försäljning. Köparna, dvs Guldligan, köpte utan att betala och sedan dess spårlöst försvunna. I Ljungby fångades de båda männen på hotellets övervakningskamera.