NYHETER 2024-04-22 KL. 17:00

Varför är det så kallt i Skåne?

Av Per Brolléus

– Vi behöver lågtryck, annars blir det aldrig varmt, säger den oerhört rutinerade och omtyckta meteorologen Mats Andersson.
– Utan lågtryck blir det inte varmt i Perstorp, Klippan, Örkelljunga eller på någon annan plats i södra Sverige på våren. Lågtrycken har en viktigt uppgift: Att knuffa bort den kalla luften från norr.

Varför är det så kallt i Skåne?
Väder-Mats förklarar varför det är så kallt.

Lågtrycken Mats Andersson pratar om ska komma från de brittiska öarna och svepa in från sydväst, något som varit extremt ovanligt i april i år. Istället har kall luft fått strömma ner norrifrån på ett alldeles ohejdat sätt. Meteorolog Mats kallar vårens lågtryck, som alltså ska torna upp ute på Atlanten för "väldigt mesiga".

– Värmen finns i massor i söder, men den måste få hjälp att komma upp till oss. Därför behövs det ett riktigt blåsigt lågtryck med stor styrka som pressar sig upp över Norden och slungar bort den kyliga luften som tillåts välla ner norrifrån.

– Just i år har lågtrycken varit ovanligt klena och då kan inte värmen pressas upp från södra Europa och från Afrika.

– Och när det är så här så kan det inte bli varmt i april. Vi sitter i skiten och jag får spela golf i tre plusgrader, skrattar den omtyckta radiometeorologen från Ystad.

Mats och andra meteorologer är tydliga med att de som tror att klimatförändringar, eller frånvaron av klimatförändringar, kan kopplas till det kalla vädret just nu har fel. Temperaturen för ett år sedan i vår del av Sverige var över 20 grader, i år når kvicksilvret knappt upp till sju grader. Allt beror på lågtrycken ut på Atlanten, inget annat.

– Någon måste transportera upp den varma luften från södern. Och den här våren är det ingen som tagit tag i detta, berättar Mats Andersson som senare ikväll ska prata väder för åhörare i Växjö och som kommer få svara många gånger på samma fråga.

– Varför är det så kallt i april i år?

Men, när kommer då värmen? Enligt Mats Andersson är det en del lågtryck på gång från brittiska öarna, men i nuläget (måndag lunch) så är de inte tillräckliga för att göra försommar av ett vinterkyligt Söderåsen.