NYHETER 2024-04-19 KL. 09:00

Hoppfullt för Hjelmsjö camping

Av Diana Larsson

Turerna kring Hjelmsjö camping har varit flera sedan verksamheten konkurrensutsattes 2022. I början av året gick Örkelljunga kommun åter ut med en ny upphandling. Trots den korta varseln lyckades de finna en ny aktör. Kontraktet undertecknades en vecka innan säsongsöppningen.
– Vi tycker om utmaningar, säger Mattias och Veronica Martinsson, nytillträdda arrendatorer.

Hoppfullt för Hjelmsjö camping
"Nu ska det bara bli bättre. Det kan och får inte bli sämre." Hjelmsjö campings nya arrendatorer Mattias och Veronica Martinsson gillar utmaningar. Foto: DIana Larsson

Tankarna på att driva campingen fanns redan för två år sedan. Då hann de inte få i ordning alla papper som behövdes och återgick till att fullt fokusera på sitt företag Martinssons däckservice.

När arrendatorhistorien åter tog en ny vändning lämnade de in ett anbud och klev ur upphandlingen som vinnare. Med bara några dagar på sig innan säsongsöppningen ägnades dygnets alla vakna timmar åt att städa och rensa.

– Vi fick nycklarna på måndagen samma vecka som vi skulle öppna. När vi låste upp möttes vi av kaos. Vi har slängt jättemycket och storstädat, förklarar Veronica som haft stor hjälp av barnen.

På privat initiativ har en städfirma tagits in för att göra rent i de gemensamma utrymmena och hantverkare har varit ute och räknat på hur stugornas fräschör kan förbättras.

– Vi behöver få upp standarden i stugorna. I ett första skede gör vi det med ny färg och nya mattor. Vi ska själv trivas där annars är det inte okej, säger Veronica.

De nya arrendatorerna är inga inbitna campare. De gånger de är på semester är det stuga som gäller. Detta har gett dem en inblick i hur trivselfaktorn i campingens stugor kan förbättras.

Den lokala förankringen ställer både krav och underlättar. De är båda övertygade om att de kan få campingen på fötter.

– Örkelljungaborna är extremt glada över att det är lokalt folk här igen och gästerna är positiva när de hör vår bakgrund, säger Mattias och tillägger:

– Vi har stora visioner – första målet är att få tillbaka gästerna, få igång kiosken och stärka samarbetet med bangolfklubben.

Inköp av hopprep, kubb, kanoter och cyklar är på gång. De nya arrendatorerna vill få till en fungerande servering, allrummet ska göras om till ett fik, det ska finnas bemanning klockan 11-20 alla dagar och ett samarbete med leverans av frukostfrallor är på gång.

Under april har utomhusmiljön fräschats upp, blommor planterats ut, golfbanorna tvättats och inom kort sätter kommunen upp staket kring den närliggande dammen.

– Vi vill att campingen ska bli den mötesplats som den en gång var. Man ska kunna gå hit för att spela minigolf och ta en glass. Vi riktar oss särskilt till barnfamiljerna, därav staketet. Vi trycker på för att här ska byggas en lekplats och vi vill gärna ha en egen badstrand, avslutar Mattias Martinsson.

Om:

Mattias Martinsson:

- Däckamagare som blev egen företagare.

- Uppvuxen i Åsljunga.

Veronica Martinsson:

- Undersköterska som studerar till ekonomiassistent.

- Inflyttad från Klippan.

Hjelmsjö camping:

-40 platser med ström

-5 stugorDetta har hänt:
* Hjelmsjö camping drevs av den lokala bangolfklubben sedan 80-talet.
* Vid årsskiftet 2022 köpte kommunen campingen med visionen att hitta en oberoende aktör som hyrde verksamheten.
* I april 2022 tecknade en aktör ett femårsavtal med kommunen.
* I juni 2022 blev camparna strandsatta sedan den nya arrendatorn försvann.
* Företagaren Daniel Daemi, som också driver Osby camping, tog över arrendet.
* I november 2023 meddelade kommunen att de vill göra en ny upphandling.
* I februari lades upphandlingen ut.
* I mars skrevs nytt kontrakt på fem år i perioder två år och sedan ett år i taget med makarna Martinsson.