NYHETER 2024-04-29 KL. 11:27

21-åring häktad för guldbedrägerierna

Av Per Brolléus

En 21-årig man häktades i helgen misstänkt för de enorma mängderna bedrägerier som skett på en lång rad orter runt om i södra Sverige under april. Mannen, som har en adress i Göteborg, greps i torsdags efter ett intensivt polisarbete där bedrägerirotlarna i polisregion Syd, Öst och Väst samarbetat för att hitta personerna bakom ett av de största bedrägerierna i landet under de senaste åren.

21-åring häktad för guldbedrägerierna
Foto: Skaraborgs tingsrätt och Adobe

I region Syd har det kommit in 180 polisanmälningar de senaste veckorna och i Väst och Öst rör det sig också om hundratalet anmälningar, vilket gör att man i nuläget kan konstatera att minst 300 personer lurats av guldligan.

Hur många personer som ligger bakom den turné som gjorts, bland annat i Laholm, Ängelholm och ytterligare flera platser i Skåne, vet polisen i nuläget inte. Initialt jobbade man med tesen att det rörde sig om två personer som bokat in sig på hotell för att där köpa guld, silver och smycken av folk. Men med tanke på mängden orter ”de två männen” varit på så befarar polisen att det kan röra sig om flera personer som jobbat parallellt och på så vis kunnat vara på flera orter samtidigt.

Inte en enda person som lämnade guld, silver eller smycken till guldköparna har fått betalt. Bland polisanmälningarna som kom in i helgen mot ligan finns personer som blivit lurade på summor upp mot 10 000 kronor.

Den 21-åring som greps i torsdag och som häktades i helgen menar att han är helt oskyldig och hans advokat ansåg att han skulle försättas på fri fot omgående. Men Skaraborgs tingsrätt i Skövde där kammaråklagare Anna Johansson leder förundersökningen hade en helt annan åsikt på den punkten.

Tingsrätten skriver i sitt häktningsbeslut:

Tingsrätten finner att NN är på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri den 6 april 2024 i Lidköping, tre fall av bedrägeri den 11 april 2024 i Skövde, två fall av bedrägeri den 12 april 2024 i Halmstad.

Det finns risk för att NN genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning. Tingsrätten finner däremot inte att det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet. Skälen för häktning och angivna restriktioner uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärderna innebär för NN eller för något annat motstående intresse. Han ska därför häktas och åklagaren få tillstånd att ålägga honom begärda restriktioner.

Restriktionerna innebär bland annat att 21-åringen inte får umgås med andra häktade, får ha mobiltelefon eller annan elektronisk utrustning samt inte får ta emot besök.

Senast den 10 maj ska åtal vara väckt mot 21-åringen, men allt talar för att åklagaren kommer begära förlängd häktningstid och att åtalet skjuts framåt. Just nu vill polis och åklagare i första hand gripa fler inblandade.

Bedrägerirotlarna i de tre polisregionerna plockar just nu fram ett antal polisanmälningar med sina mest vattentäta fall för att med dessa skapa ett åtal som är så starkt som möjligt. Alla de 300 polisanmälningar kommer alltså inte tas med i detalj i utredningen.