NYHETER 2024-04-23 KL. 21:46

Johan – stämplad som särskolebarn i 16 år

Av Per Brolléus

28-årige Johan Olofsson i Laholm är en fri man. Fri från att såväl samhället som han själv sett sig som lågbegåvad. En stämpel han levt med sedan 2008.
När Johan var 12 år placerades han i särskolan av Båstad Kommun – ett beslut som nu visar sig vara fel. I 16 år, från barn till vuxen, har han levt med skammen, han har mobbats, han har mått skit.

Johan – stämplad som särskolebarn i 16 år
Foto: Privat

Beskedet kom för några veckor sedan: Båstad kommun gjorde fel som placerade Johan i särskolan. Efter en lång kamp har den 28-årige bussföraren, född i Båstad och boende i Laholm, fått upprättelse. Vuxenhabiliteringen i Halmstad har förkastat resultatet och beslutet som gjordes i ett så kallat visktest när Johan var 12 år. Han skulle inte gått i särskolan.

– Det var en stor sten som föll när jag fick veta. En otroligt skön känsla av lycka och klumpen i magen som jag levt med så länge jag kan minnas håller på att släppa.

Johan berättar för Söderåsen NU på ett helt fantastiskt vis om resan han gjort, hur han slagits mot stämpeln som särskolebarn och hur olika kommuner och myndighetspersoner har trasat sönder ett självförtroende som redan innan var uselt.

– Jag har skämts något fruktansvärt för stämpeln jag levt med. Samtidigt har jag hela tiden känt att det stämmer inte. Jag har inte en begåvningsstörning, jag är inte trögare än de andra barnen som mobbade mig i tonåren.

Historien om Johan Olofsson är inte unik. I Malmö finns ett omskrivet exempel om ett tvillingpar som på fel grunder placerades i särskolan och enligt Johan är det många fler i samma situation. En situation där man mot all klokskap vänjer sig vid tanken att man är en sämre människa, får en bedrövlig självkänsla och dessutom stoppas från att leva som en vanlig människa.

– Det är bland annat för alla dessa jag nu valt att gå ut och berätta. Kan jag hjälpa någon annan att få upprättelse så blir jag oerhört glad.

När Johan gick tredje året (av fyra) på särgymnasieskolan var det en mentor som tände ett hopp i honom. ”Vad gör du här”, sa hon till Johan och menade att han var alldeles för begåvad för att gå på just den skolan.

– De orden betydde otroligt mycket. Jag hoppade av skolan, fick jobb på en budfirma och sen tog livet fart. Jag flyttade till Klippan, köpte ett hus och ville ta körkort för tung trafik. Men då sa kommunen nej. Men Johans bakgrund som särskolebarn så var det omöjligt, menade man.

– Jag tog då saken i egna händer, åkte till Malmö, tog busskort och klarade både teorin och uppkörningen på första försöket.

Nu har Johan kört buss i åtta år, har jobbat med att utbilda andra busschaufförer ibland annat eco-driving och han är linjetrafikansvarig på Veinge Buss. Men stämpeln har funnits där varenda dag – att han inte är som andra, att han är en mindre värd människa.

Nu funderar Johan att stämma Båstad kommun.

– Men det är en svår process. Och dyr. Vet inte om jag klarar det, men jag pratade med advokater innan beslutet från Vuxenhabiliteringen kom och ingen har kunnat ge mig ett besked som gör att jag vågat gå all in.

Men nu, med ett besked så kanske saker och ting förändras.

– Kanske en advokat hör eller ser det här. Kanske finns det någon som vågar ta fighten med en kommun. Jag är i alla fall stärkt av beskedet. Och otroligt glad.

Och Johan är inte ensam om att vara glad. När han gick ut på facebook och berättade så började kärleken strömma in och efter att Svt uppmärksammat hans fall som har ”gratulationerna” vällt in från hela landet.

– Vi är många som drabbats av det jag varit med om. Jag hoppas att beslutet som jag fick kan starta en lavin av upprättelse, avslutar Johan Olofsson, en 28-åring vars liv på något sätt började om våren 2024.

Nyheten om Johans upprättelse var Svt först med att berätta. Båstad kommun har tackat nej till Svt att kommentera beslutet om Johan.

Per Brolléus