NYHETER 2025-05-09 KL. 14:35

Fästingbussen rullar ut i igen

Av Carina Nilsson

Den fästingburna sjukdomen TBE sprider sig över landet och Skåne har redan haft ett fall av sjukdomen under 2025.
– Två tredjedelar av dem som smittas får en mild sjukdom men en tredjedel blir jättesjuka och dödligheten är en procent. TBE kan inte botas man kan bara lindra symptomen, därför är det väldigt bra att vaccinera sig, säger Maria Wanén som är regionchef på VaccinDirekt.

Fästingbussen rullar ut i igen
Eva passar på att ta sin tredje TBE-spruta. "Jag gillar inte de små liven" säger hon om fästingar. Helen Johansson Karagianni ser till att vaccinationskort och hälsodeklaration fylls i. Foto: Carina Nilsson

Under sommarhalvåret rullar fästingbussarna landet. I Båstad står bussen utanför Willys varannan vecka från slutet av april till mitten av september. Bakom bussarna finns företaget VaccinDirekt.

– Vi tycker det är ett bra sätt att nå ut till folk och det kan vara ett alternativ till vårdcentralen. Vissa vårdcentraler har fullt upp med de som är sjuka och har därför satt ett väldigt högt pris på vaccinering. Som kund lönar det sig att jämföra priser, säger Maria Wanén.

Skåne är en av de regioner där TBE-fallen har ökat. Sedan 2018 har antalet smittade legat på mellan 21 och 11 personer per år.

– Förr var det här en sjukdom som främst fanns på ostkusten, i skärgården och på Åland. Men numera finns den i nästan hela landet. En plats som Orust på västkusten är väldigt hårt drabbad av TBE, säger Maria.

Fästingar är aktiva när temperaturen är över fem plusgrader, vilket gör att man numera kan bli biten även under vintern om det är tillräckligt varmt ute. Foto: Pressbild

Sjukdomen sprids via fästingar. När vintrarna har blivit mildare och klimatet varmare har fästingen gynnats.

– Fästingen är aktiv när det är över fem grader varmt. Det gör att de numera kan vara aktiva nästan hela året. De trivs nära marken, helst på fuktiga platser. En torr och solig vår gör att fästingarna minskar, men är det fint väder under sommarhalvåret vistas fler människor utomhus under längre tid, vilket gör att antalet som kan bli fästingbitna ökar, säger Maria.

Till skillnad från borrelia, som också sprids av fästingar, så finns det ingen bot för den som får TBE.

– Det är en väldigt allvarlig och kuslig sjukdom. Dödligheten är 1 procent och för dem som blir allvarligt sjuka men tillfrisknar så lever många ett bedrövligt liv med många fysiska och kognitiva symptom. Det kan vara personlighetsförändring, problem med koncentrationen och minnet samt huvudvärk och känselbortfall, säger Maria.

Maria Wanén är områdeschef på VaccinDirekt och sjuksköterska i botten. Hon berättar att sjukdomen TBE, som sprids via fästingar, har spridit sig i landet och att antalet fall har ökat.. Foto: Pressbild

Det enda sättet att skydda sig mot TBE är att förebygga genom vaccination.

– Vaccinet ger ett väldigt gott skydd. Det behövs två eller tre grundläggande doser och sedan fyller man på efter tre år och därefter vart femte år. Vissa regioner har infört TBE-vaccinering för barn och vi hade gärna sett att man vaccinerade alla barn i landet. Det borde vara lika för alla och inte bli en fråga om man har råd eller inte, säger Maria.

Genom fästingbussarna hoppas företaget kunna få fler att vaccinera sig.

– Förutom TBE vaccinerar vi mot bältros, stelkramp/difteri/kikhosta och hepatit i bussarna. Vi vill göra det enkelt men också tryggt och säkert. All vår personal är utbildade sjuksköterskor eller läkare och bussarna är alltid bemannade med två personer, säger Maria och fortsätter:

– Vi informerar också gärna om våra vacciner och sjukdomar, det är bara att komma till bussarna och fråga, det kostar såklart ingenting, säger Maria.

Helen Johansson Karagianni är sjuksköterska och besöker olika orter längs västkusten under sommarhalvåret. I Båstad stannar bussen utanför Willys varannan vecka under hela säsongen. Foto: Carina Nilsson

Fakta: TBE

TBE (tick-borne encephalitis) är en virussjukdom som sprids via fästingar och förekommer i stora delar av Europa och Asien. Varje år rapporteras 300–600 fall av TBE i Sverige. Sjukdomsbilden varierar från milda symtom till allvarliga hjärninflammationer. En annan benämning på sjukdomen är fästingburen encefalit.

De flesta infekterade personer får inga symtom alls, men cirka en tredjedel får mildare influensaliknande symtom som går över inom en vecka. En andel utvecklar allvarligare symtom som yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och eventuellt kramper och förlamningar. Vissa individer får symtom från hjärnan direkt, utan föregående feberepisod.

De flesta som insjuknar med neurologiska symtom blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar, även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i yngre åldrar som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men de kan också få kvarstående besvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vaccination mot TBE för personer mellan 1 och 49 år:

Rekommendationen är 3 doser inom det första året följt av påfyllnadsdoser för ett fortsatt bra skydd mot TBE. Du rekommenderas att ta dos 2 en månad efter första dosen och dos 3 tas 5–12 månader efter dos 2. Du fyller sedan på med påfyllnadsdoser där den fjärde dosen tas 3 år efter dos 3. Sedan fyller du på med en dos vart 5:e år för att säkra ditt skydd mot TBE.

Vaccination för personer som är 50+ eller har nedsatt immunförsvar:

Rekommendationen är att du tar dos 2 en månad efter dos 1 och sedan tas dos 3, två månader efter dos 2. Fjärde dosen tas fem till tolv månader efter den tredje dosen och den femte dosen tas 3 år efter den fjärde dosen. Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.

Förutom TBE-vaccin har bussen de vanligaste vaccinerna tillgängliga. "Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer" säger sjuksköterska Helen Johansson Karagianni. Foto: Carina Nilsson

VaccinDirekt kör med bussar i hela landet dit folk kan komma för att vaccinera sig. Bussarna är också utrustade med kyllager för att vaccinet ska hålla rätt temperatur. Foto: Carina Nilsson