Av Carina Nilsson
Som nyblivna pensionärer behövde Lena Persson och Irene Wallin i Munka Ljungby ett nytt projekt.
– Idén väcktes redan för 30 år sedan när vi besökte Falsterbo horse show där man sålde bakad potatis från en matvagn. När vi sedan hittade en vagn till salu i närheten slog vi till och ”Tanterna i vagnen” föddes, säger de.
Som nyblivna pensionärer behövde Lena Persson och Irene Wallin i Munka Ljungby ett nytt projekt.
– Idén väcktes redan för 30 år sedan när vi besökte Falsterbo horse show där man sålde bakad potatis från en matvagn. När vi sedan hittade en vagn till salu i närheten slog vi till och ”Tanterna i vagnen” föddes, säger de.
Irene Wallin och Lena Persson i Munka Ljungby har varit vänner och hästtjejer i många år. De delar fortfarande ett stort hästintresse och besöker regelbundet de stora hopptävlingarna i Sverige och Europa. Nyligen kom de hem från en resa till Basel där de tittade på världscupfinalerna i banhoppning.
– Numera är vi två hästtanter som sitter på läktaren men det är så kul att se hoppryttarna och vi har alltid med oss svenska flaggor och viftar med, säger Irene.
Namnet kom Irenes dotter på och loggan har hennes son gjort. "Vi är tanterna i vagnen, man behöver inte krångla till det" säger de. Foto: Carina Nilsson
Båda två har också haft ett stort matintresse. Lena har jobbat en del med mat medan Irene har lagat mat till familj och otaliga fester under hela sitt liv. När de båda blev pensionärer kände de att de behövde ett nytt projekt.
– Idén väcktes som sagt i Falsterbo för 30 år sedan. När vi såg en matvagn till salu här i Munka så kändes det som ett tecken, säger Lena.
– Ja, det var som att den sade att nu ska vi ut och sälja bakpotatis, säger Irene.
Det är inte mycket svängrum i vagnen men Lena och Irene har känt varandra i många år och jobbar bra ihop, även i trånga utrymmen. Foto: Carina Nilsson
Irenes dotter kom på namnet ”Tanterna i vagnen” och hennes son gjorde en logga.
Matvagnen har nu varit i gång under drygt ett år. Lena och Irene har besökt flera olika evenemang som Falsterbo, hembygdsparken i Ängelholm, Våxtorps marknad och Time to rock-festivalen. De har också stått med matvagnen på olika hund- och hästtävlingar och ibland har de blivit bokade för privata fester eller arrangemang.
– Vi behöver en rejäl eluppkoppling och det är bra om det går att köra rakt fram eller runt. Trots att vi har haft hästar i många år är det ingen av oss som kan backa med släp, säger Ingrid.
– Men vi är bra på att be om hjälp, det brukar alltid finnas några hjälpsamma män på plats, säger Lena.
Lena och Irene har varit igång med matvagnen i ett drygt år och har fått fler och fler förfrågningar. Närmast väntar ett cykelevent på Vallåsen i Laholm i maj. Foto: Carina Nilsson
Menyn anpassar de lite efter vilket slags event de befinner sig på.
– I maj ska vi till Vallåsen där de har cykeltävlingar och vi är bokade på flera andra arrangemang nu under sommaren. På Vallåsen ville de gärna ha rejäl mat så folk blir mätta när de cyklar hela dagarna, säger Lena.
De lagar all mat själva och allt lagas från grunden i matvagnen. Även såser och olika röror gör de för hand.
– Vi är väldigt noga med råvarorna och vi vill bara ha mat som vi själva gillar. Vi prutar aldrig på kvaliteten. Vi försöker också alltid att ha ett veganskt och ett vegetariskt alternativ. Det är alltid uppskattat att vi har det på menyn och att vi skriver ut det så folk slipper köa bara för att fråga, säger Irene.
En storsäljare är toast med kantareller och Västerbotten-ost. Även Tanternas goda pasta/köttfärsgratäng är väldigt uppskattad.
– Sedan har vi också italiensk glass och våffla på pinne som är populärt.
Lena och Irene är 65 och 69 år gamla. Hur länge de tänker hålla på med matvagnen får tiden utvisa.
– Vi håller på så länge vi orkar och tycker det är roligt, säger de.
Carina Nilsson