Av Carina Nilsson
Skåne har fått ett nytt vargrevir i Osby kommun. Samtidigt har ett av de gamla vargreviren i Skåne försvunnit. Det visar årets inventering av rovdjur i Skåne som länsstyrelsen har gjort.
Våren 2025 finns det tre vargrevir i Skåne konstaterar länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Vargreviret på Linderödsåsen i östra Skåne finns inte längre kvar medan ett nytt har tillkommit i trakterna mellan Osby och Markaryd i Skåne respektive Kronobergs län. Spår har säkrats i både Kronoberg och Skåne.
Det nya reviret har fått namnet Grims myr.
– I dagsläget bedöms reviret tillhöra Skåne. Vi fortsätter övervakningen av området under sommaren för att ta reda på om de får valpar. I oktober är det dags för en ny inventeringssäsong, då kvalitetssäkrar vi om reviret även omfattar Kronoberg, säger vilt- och rovdjurssamordnare Magnus Lundmark på Länsstyrelsen Kronoberg.
Det finns alltså fortfarande tre konstaterade vargrevir i Skåne: Söderåsen, Svalemosse utanför Hässleholm och det nya reviret Grims myr som troligtvis delas mellan Skåne och Kronobergs län. Hanvargen i Grims myr är en fjolårsvalp från reviret Svalemosse. Tikens identitet är inte fastställd, även om spillning har hittats från en tik från Söderåsen.
Två vargar från Söderåsen-reviret fångades på bild vid länsstyrelsens senaste rovdjursinventering. Foto: Länsstyrelsen
Under inventeringssäsongen, som pågår mellan 1 oktober till 31 mars, har länsstyrelsen kunnat dokumentera att det har fötts valpar i både Söderåsen-reviret och i Svalemossereviret.
I Linderödsreviret, som fastställdes 2021, finns det däremot väldigt lite spår efter varg, och tipsen från allmänheten har också varit väldigt få, konstaterar vilthandläggare David Börjesson på Länsstyrelsen Skåne.
– Vi har lagt ner mycket arbete på att försöka hitta spillning, men resultatet har varit magert. De spillningar vi har hittat har varit gamla och inte gett några svar vid DNA-analys. Därför anser vi att reviret inte längre finns kvar, säger han.
När det gäller lo har länsstyrelsen dokumenterat två familjegrupper.
– Vi har en hona med årsungar i Skåne. Den andra honan går över länsgränsen till Kronoberg så förvaltningsmässigt har Skåne 1,5 familjegrupp, säger David Börjesson.
Inventeringen kommer nu att granskas och fastställas av SLU Viltskadecenter.