NYHETER 2024-06-07 KL. 15:50

Lars Lerin har hängt upp sina tavlor i Båstad

Av Peter Jakobsson

Nu pryder Lars Lerins akvareller väggarna i sommarens stora utställning på Ravinen. Den folkkäre konstnärens spektakulära målningar med det speciella ljuset tar med besökarna till olika platser och stämningar från inre och världsliga resor.

Lars Lerin har hängt upp sina tavlor i Båstad
Lars Lerins utställning "Så långt ljuset räcker" visas nu på Ravinen. Foto: Peter Jakobsson

Lars Lerin är inte bara en hyllad konstnär och författare utan har också blivit en folkkär personlighet genom de flertalet tv-program han varit med i som gäst eller som huvudperson. 2016 tilldelades han två Kristallen-statyetter för Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil för programmet ”Vänligen Lars Lerin” som gick på SVT. Han har även haft programmet Lerins lärlingar på SVT samt varit julvärd.

Som konstnär är Lerin ansedd som en av Nordens främsta akvarellmålare, känd för sin begåvning att fånga stämningar och ljus. I målningarna finns ofta finns en förtätad närvaro, och stämningar från inre och världsliga resor. I utställningen på Ravinen får besökarna följa hans biografiska resa genom motiven; Värmland, Lofoten, Egypten och Syrien. Det är tavlor från 2012 till 2024 som är från Lars privata samling, inget är till salu av det som är på utställningen.

– Jag är mycket nöjd med hur utställningen blivit, jag har inte hängt det själv men de som gjort det har gjort ett mycket bra jobb, säger Lars Lerin.

Lars Lerin vid en av tavlorna som avspeglar HSBs område i Munkfors, Lerins uppväxtstad. Foto: Peter Jakobsson

Några av Lerins kanske mest kända tavlor är inte med på utställningen.

– Vi har medvetet valt ut en del tavlor som inte är lika mycket visade tidigare för att ge besökarna lite nya verk och beskåda, förklarar Charlotta Jönsson, intendent på Ravinen.

Utställningen i stora hallen på Ravinen. Foto: Peter Jakosson

I stora salen hänger ett antal olika målningar från olika platser. Det kända Larinska ljuset är tydligt i verken.

– Det är ljuset som är det väsentliga i all konst. Jag försöker få ljuset att ge så mycket uttryck som möjligt, ibland får jag ta i lite extra, berättar Lerin.

En av Lerins tavlor med skepp och matroser. Foto: Peter Jakobsson

I den lilla salen är motiv från Lofoten samlade.

– Jag bodde där under 12-13 år och där fanns mitt drömlanskap. Men det var även under en destruktiv tid för mig personligen och det avspeglar sig till viss del i konsten. Jag älskade att vara i miljön med fisket och klimatet som är där, säger Lars.

En av Lerins tavlor med motiv från Lofoten. Foto: Peter Jakobsson

Motiven som Lars återger på tavlorna är från minnesbilder och fotografier.

– Ibland hittar jag även saker på internet som inspirerar och ger guidning i bilderna jag skapar.

När vet du att en miljö eller ett landskap ska bli en tavla?

– Det är väldigt olika. Ibland bara finns ett landskap som jag blir attraherad av, som man ju kan bli i en människa också. Man vet inte riktigt vad som tände känslan men den är där, berättar Lars.

Det är en till mesta del lågmäld konstnär vars verk pryder Ravinen, i bland skrattar dock även Lars Lerin. Foto: Peter Jakobsson

Varför blev det just akvarell för din del?

– Det var på konstskolan som de tyckte att olja gick för lätt för mig så jag utmanades med akvarell. Då började jag med att måla olika väderlekar och ljus, förklarar Lars.

Lars stora tavlor ger ett typ av intryck på avstånd och kommer man nära så uppenbarar sig detaljer som inte syns på håll. Det är nästan som att det uppenbarar sig en till dimension på nära håll.

– Ja, det blir ofta lite så. Men jag vill även att det ska vara en helhet utan att detaljerna sticker ut för mycket, säger Lars.

Detaljer i Lars Lerins tavla ”Fönster mot gården”. Foto: Peter Jakobsson

Detaljer i Lars Lerins tavla ”Fönster mot gården”. Foto: Peter Jakobsson

Tavlorna hänger nakna på väggarna, det är inga ramar eller glas framför tavlorna

– Utan glas slipper man blänk som inte hör till tavlan, man kommer närmare verket utan. Sen får man ju hoppas att ingen förstör något när de är så blottade, säger Lars.

Lars förklarar att han hade gått och tänkt på att få med en matta i en bild ett tag innan han hittade rätt med det. Foto: Peter Jakobsson

Vad tror och vill du besökarna ska få för känsla på utställningen?

– Jag bryr mig faktiskt inte riktig om vad de tycker. Jag har gjort mitt och målat sen är det ju kul om det blir uppskattat, säger Lars lite lågmält.

Lars Lerins utställning ”Så långt ljuset räcker” visas på Ravinen Kulturhus vid Norrviken från 8 juni till slutet av september.

Utställningen på Ravinen visas till slutet av september. Foto: Peter Jakobsson

Under lördagar i juni och juli arrangeras det öppna introduktionsvisningar av utställningen. Dessa börjar klockan 14 och kräver ingen extra bokning men väl att biljett till utställningen är bokad i förväg.