NYHETER 2024-08-03 KL. 12:30

Christian har gjort film om när Formel 1 kom till Sverige

Av Joakim Ormsmarck

Christian har gjort film om när Formel 1 kom till Sverige
Smokey och kungen. Foto: Jan Wärnelöv

Tre år har gått sedan Christian Albinsson hamnade på en vernissage på Hotel Tylösand där Jan Wärnelövs bilder från när Formel 1 kördes i Anderstorp visades. Där och då föddes en fascination kring det faktum att vi haft Formel 1 här i Sverige. En fascination som ledde till att det nu kommer en dokumentärfilm med premiär på SVT i augusti.

Christian Albinsson är ett namn som dykt upp löpnade i olika projekt de senaste tjugo åren. Oftast inom idrotten. Han är medgrundare till större reklambyråkoncern och ett av koncernens bolag producerar tv. Det är genom detta som Christian nu har gjort fem dokumentärfilmer varav den första handlade om det för Halmstad kända handbollslandslaget ”Bengan boys” under ledning av legendariske Bengan Johansson.

Tillsammans med författaren och poddaren Anton Berg samt tv-producenten och journalisten Henrik Johnsson har Christian Albinsson nu jobbat till och från i tre år med filmen kring Formel 1 i Anderstorp en film som alltså snart har premiär.

– För mig var det ett litet uppvaknande när jag såg de härliga bilderna. Det var snygga människor, snygga kläder, snygga miljöer, snygga bilar och snygg reklam. 70-talsestetiken tände ett intresse, så jag började läsa på. Det visade sig att det rymdes en annorlunda saga bakom hur Formel 1 kom till Sverige. Hade det inte funnits bildbevis är det inte säkert att jag hade trott på det, säger Christian och fortsätter.

– En farbror med cigarr dyker upp i lilla Anderstorp och startar förkromningsföretag. Han är en visionär och han ser inga hinder. Han och de andra företagarna i byn är intresserade av racing och de kör fort på byns gator, till mångas förtret. Inte minst polisens.

Sven Åsberg, med smeknamnet “Smokey”, började fundera på om de inte kunde bygga en racingbana i Anderstorp. För att få in kapital tänker han spänna bågen rejält – det skulle vara internationell klass på banan och den ska även fungera som flygraka för att möjliggöra dagliga flygförbindelser mellan Anderstorp och Stockholm.

Men han nöjer sig inte där. Efter att “Smokey” Åsberg blivit en profil i bygden växer tuppkammen. ”Om fem år ska vi köra Formel 1 här”, säger han till en häpen presskår på invigningen av racingbanan 1966. Och fem år senare startade F1-stjärnorna otroligt nog motorerna i Anderstorp.

– För mig är det en osannolik historia att berätta för den breda allmänheten. Det är en allmängiltig berättelse om att lyckas mot alla odds och om att skapa någonting fantastiskt ur ingenting. Det är en berättelse om en hel bygd som slöts samman och det är en berättelse om ledarskap, driftighet, småländsk klurighet och framför allt om drömmar – “Smokeys dröm”, säger Christian Albinsson.

Prisutdelningen 1978 med sitt karakteristiska champagnesprut och partner SAAB väl synliga. Foto: Jan Wärnelöv

Filmen har fått namnet “Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn” och har premiär på SVT den 18 augusti. Innan dess kommer den att kunna ses för speciellt inbjudna i Stockholm på biograf Skandia, i Halmstad på Röda Kvarn och i Anderstorp på Hotell Åsen.

Initialt var producenternas plan att göra en rak kronologisk dokumentär som bygger på arkivmaterial och intervjuer, men efterhand växte tanken att försöka berätta historien på ett annorlunda sätt.

– Vi har identifierat en huvudkaraktär, Birgitta Viberg, som är ciceron genom filmen. Vi berättar denna historia i en väldigt mansdominerad värld från en kvinnas perspektiv – den enda kvinnan som var med i den innersta kretsen runt Formel 1-tävlingarna. Vi skildrar dåtidens, med dagens mått, skeva kvinnosyn. Det är väldigt intressant att djupdyka i SVT:s arkiv, det var ett helt annat samhälle i Sverige för 50 år sedan, konstaterar Christian Albinsson som utöver att ha intervjuat de som jobbade med banan och som fortfarande är vid liv har intervjuat en av Formel 1-cirkusens allra största – Sir Jackie Stewart.

– Det var lite klurigt att få tag på honom, han har lika många assistenter som det ryms spelare i ett handbollslag, men till slut fick vi audience i hans hem i Geneve och åkte dit. Det var väldigt häftigt att träffa en person som har varit med om så mycket som han har varit, vi kände viss vördnad när vi klev in i hans hus måste jag erkänna, säger Christian Albinsson.

Niki Lauda 1977 i Anderstorp. Det låter nästan för bra för att vara sant. Foto: Jan Wärnelöv

Men vad är det med denna historia som fascinerar dig så mycket?

– Historien har det mesta tycker jag – karaktärerna, flärden, 70-talet, bilarna, mystiken, drömmarna, pengarna och dekadensen. 50 000 åskådare, kungliga besök, världens bästa förare och TV-sändningar världen över bidrog till att sätta Anderstorp på världskartan. I några år, numera är ju Anderstorp tillbaka till att vara en lite sömnig håla mitt inne i den småländska skogen, men på 70-talet var det annorlunda, konstaterar Christian Albinsson.

Anton Berg, Christian Albinsson och Henrik Johnsson har arbetat med filmen de senaste tre åren. Nu närmar sig premiären. Foto: Christian Gustafsson

Joakim S Ormsmarck

joakim.ormsmarck@mibmedia.se