REGIONALT 2023-07-05 KL. 15:39

Skottorps Mejeri siktar på att bli en lokal saluhall

Av Carina Nilsson

Skottorps mejeri utökar sin butiksdel med fler livsmedel. Svenskt och närproducerat är ledstjärnan för att få fler kunder i mejeriet hela året.
– På sikt hoppas vi på en lokal saluhall, säger Stefan Svensson som är platschef.

Skottorps Mejeri siktar på att bli en lokal saluhall
Stenstallet på Skottorps slott är sedan flera år tillbaka mejeri, där man gör ost på mjölk från korna några hundra meter bort. Nu gör de en satsning på fler lokal produkter i butiken, berättar Stefan Svensson som är platschef. Foto: Carina Nilsson

Skottorps mejeri huserar i det gamla stenstallet på Skottorps slott. Här produceras flera sorters ost från Skottorps säteris kor, bara några hundra meter bort.

– Under sommarveckorna när det är mycket turister i Laholm och Båstad så har vi fullt upp i butiken, och väldigt många som vill handla ost. Under pandemin hade vi också ett väldigt stort uppsving och sålde mycket direkt till kund på olika Reko-ringar i Halland, Skåne och Småland. Men de senaste åren har Rekoring nästan försvunnit och vår största försäljning går nu till andra butiker och restauranger. Vi vill gärna få fler kunder att hitta hit, säger Stefan Svensson.

För att locka fler gör de nu en satsning med en mycket större butiksyta i det gamla stenstallet.

– Vi satsar på mer svenskproducerad mat och gärna så lokalt producerad som möjligt. Allt vi säljer är svenskproducerat utom pastan, den kommer från Bornholm men det är ju nära det också, säger Stefan Svensson.

I butiken finns bland annat sylt, saft och must från halländska Hafi, rapsolja från Bjäre och vinäger från en lokal tillverkare i Malmö.

– Vi har också Engelholmsglass och produkter från Korvpojkarna. De gör bland annat en korv med vår cheddar i. Stenstallet erbjuder en fantastisk miljö och här fanns även ledig plats för att kunna utöka livsmedelsdelen, säger Stefan Svensson.

På sikt hoppas de också få in färskvaror som potatis och ägg. Stefan Svensson är öppen för olika samarbeten med lokala producenter.

– Den som har en produkt som kan passa hos oss får gärna höra av sig, säger han

Sommartid är deras variant av halloumiost – Skottorps Nofva en storsäljare.

– Den tillverkar vi varje dag under högsommaren. Våra ostar kommer alltid att stå i centrum men vi tror på svenskt och lokalproducerat och hoppas att det finns intresse för den här satsningen, säger Stefan Svensson.

Ylva Paulsson kommer från Örkelljunga men brukar åka till Laholm för att handla ibland. Hon stannar ofta till vid några av gårdsbutikerna. Foto: Carina Nilsson