Av Martin Wingren
I år blir julklappshögarna kanske lite mindre hos många familjer – i ekonomiskt tuffare tider funderar många på hur de ska ha råd. ”Gör en budget och ta inga lån”, är rådet från en ekonom.
Fler håller i pengarna i konsumtionen kring jul. Decemberhandeln i år förväntas minska med 2,5 miljarder kronor jämfört med föregående år sett till både sällanköps- och dagligvaruhandeln, enligt Handelns utredningsinstitut. Men i tuffa tider går det att hitta alternativ och tänka annorlunda, tipsar en privatekonom.
– Vi har ju sämre tider, marginalerna har blivit sämre och det är fler hushåll som drar ned på antalet julklappar. Det är en trend som började förra året och som vi kommer att få se även i år, säger Stefan Westerberg på Länsförsäkringar.
Hans första och tydligaste råd är att under inga omständigheter ta lån eller lösa julklappsinköpen med krediter.
– Det är ett ”no go” att låna pengar. Det finns så klart en stress kring julklappsinköpen, det ligger en social press bakom vad barnen och andra vill ha i julklapp. Men det riskerar att bli väldigt dyra julklappar i slutändan med räntorna, säger privatekonomen.
Prata istället, både med barnen och varandra kring att hitta kompromisser och lösningar så att ett mer ekonomiskt julfirande är möjligt, råder Stefan Westerberg.
Förklara för barnen hur den ekonomiska situationen ser ut, att de kanske får färre julklappar än andra år eller kanske för en lägre summa pengar. Barn förstår att läget är sämre och att prata med dem om pengar bidrar även till att de får en större förståelse för att allting kostar och de lär sig att prioritera.
– Kanske barnen kan använda sig av pengar som de förhoppningsvis sparat för att köpa något som de vill ha, säger han.
Privatekonomen Stefan Westerberg tipsar bland annat om att leta begagnat i nyskick – för att hålla nere kostnaderna. | Foto: Adrian Leopoldson
Att göra en budget för julklappsinköpen och se till att hålla sig till den är ett annat tips från ekonomen. Liksom att prata med de man ska fira jul med och prata om att dela på kostnader och om att kanske ändra på julklappsvanorna sinsemellan. Det är ju även kostnader förknippade med att resa, all mat och julpynt som ska inhandlas.
– Vuxna är ju ännu lättare att prata med och i den mån man ska fira julen ihop med andra så kan det vara bra att samordna vem som köper vad så att det inte blir onödig konsumtion, säger privatekonomen.
Och att köpa gåvor second-hand är något som blivit allt mer accepterat och ett viktigt tips inte minst i dessa tider. Var fjärde småbarnsfamilj funderar i år på att köpa en begagnad julklapp i år, enligt en undersökning från Tradera.
Att göra någon besviken om det ligger något begagnat under granen verkar inte heller vara någon risk. Nästan varannan personer säger i undersökningen att de skulle bli nöjda eller mycket nöjda med något begagnat som julklapp, medan en tredjedel tycker att det är varken eller.
Stefan Westerberg tycker också att det är ett bra tänk att leta second-hand och både spara in på kostnader och miljön.
– Det kan vara hälften av priset för vad saker kostar nytt. Vissa kapitalvaror, som teknikprylar till exempel, kan vara som nya trots att de är begagnade. Och andrahands-marknaden har ju ökat, säger han.