REGIONALT 2024-01-26 KL. 10:00

”Ger mig glädje att kunna hjälpa andra”

Av Peter Jakobsson

Sedan polisen återigen aktivt började informera brottsoffer om möjligheten att bli kontaktade av brottsofferjouren har fler börjat höra av sig. En välkommen förändring anser ordföranden för den lokala Brottsofferjouren Lisbet Enbjerde.
– Nu får vi möjligheten att ge fler stöd och trygghet.

”Ger mig glädje att kunna hjälpa andra”
Lisbet Enbjerde visar den handboken som alla stödpersoner har att använda sig av. Foto: Peter Jakobsson

Totalt har brottsofferjouren omkring 60 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt över 1000 volontärer. De erbjuder medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår, information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor, stöd vid eventuell rättegång och hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.

Den lokala Brottsofferjouren har huvudsäte i Ängelholm och är även verksam i Båstad, Klippan, Åstorp och Örkelljunga.

– Vi är en ideell förening som stöder folk som blivit utsatta för brott, förklarar Lisbet Enbjerde från den lokala föreningen.

Lisbet började engagera sig i föreningen 2015 och blev ordförande för två år sedan.

– Jag har tidigare jobbat som lärare i Klippan och sökte efter det något att engagera mig i som ger nytta i samhället, berättar hon.

De som döms för brott får betala en slant till brottsoffermyndigheten och sedan får brottsofferjouren en del av detta till sin finansiering. Sen är kommunerna med och betalar 4 kronor per invånare till brottsofferjouren. I Båstad fall blir det cirka 60 000 kronor per år.

– Vi har även lite sponsorer, till exempel Ängelholmshem.

När man anmäler till polisen att man blivit utsatt för ett brott så kommer de fråga om man som offer önskar att bli kontaktad av brottsofferjouren.

– Vill man det så får vi veta att vi ska kontakta den personen och gör då så, säger Lisbet och fortsätter.

– Vi låter folk prata av sig. Det är skönt för en del att kunna göra det med en anonym men förstående person.

Lisbet Enbjerde är ordförande för Brottsofferjourens lokala avdelning i Båstad, Ängelholm, Klippan, Åstorp och Örkelljunga. Foto: Peter Jakobsson

Folk som blivit utsatta för alla typer av brott har rätt att kontakta brottsofferjouren, även de som ska vittna eller är anhöriga till offer. Alla samtal mellan brottsofferjouren och brottsoffer sker under strikt tystnadsplikt och brottsofferjourens insatser är helt gratis för brottsoffer.

– Alla stödpersoner är även anonyma och ringer från en speciell telefon hos jouren. Det är en säkerhetsfråga.

Det senaste året har antalet ärenden till brottsofferjouren ökat markant. För jouren i Båstad, Ängelholm, Klippan, Åstorp och Örkelljunga ökade antalet ärenden med 53 procent mellan 2022 och 2023. Ärenden från Båstad ökade med 175 procent. Ökningen är störst i ålderskategorin 65 + men även de yngsta mellan 12 och 17 år har ökat mycket.

– Bland de yngsta är det mycket brott som handlar om kränkningar, ofta på nätet, men det är också olaga hot. Bland de äldre så är det bedrägerierna som ökat mycket, säger Lisbet.

De som blivit utsatta för bedrägerier kan ibland känna sig dumma över att de lät sig luras.

– En del känner skam för att de blivit brottsoffer och då förklarar vi att det inte är de som har gjort fel utan det är en gärningsperson som gjort ett brott och utsatt dem för detta. När vi sedan lyssnar och personer får prata av sig så brukar det ge en trygghet. Vi kan inte hjälpa dem få tillbaka pengarna men vi ger det stödet vi kan. Vi har även kontakter med diakoner som kan ta vid och prata vidare med en del offer som önskar detta, förklarar Lisbet.

Vad är det som gör att du blivit kvar hos brottsofferjouren så många år?

– Det är alla som blivit tacksamma och glada över att jag kunnat hjälpa dem. När de säger ”tack så mycket för all hjälp jag fått” så är det värt all tid jag lägger, men ibland kanske jag mest bara lyssnat, berättar Lisbet.

I jouren för Båstad, Ängelholm, Klippan, Åstorp och Örkelljunga är de i dagsläget sju stödpersoner men skulle behöva bli fler.

– Vi skulle behöva bli två nya nu i vår och sedan ytterligare två till i höst, säger Lisbet.

Handboken är en del av den utbildning som alla stödpersoner får innan de blir aktiva i föreningen. Foto: Peter Jakobsson

De som vill engagera sig eller bara ta reda om det är något för dem kan kontakta brottsofferjouren och säga att de är intresserade av att hjälpa till.

– I och med att man får en utbildning så måste man inte ha någon speciell bakgrund. Det viktiga är att man är intresserad av människor och intresserad av att hjälpa personer och lyssna. Att man har en bra portion av medmänsklighet, avslutar Lisbet Enbjerde.

FAKTA

Brottsofferjouren nås på telefon 116 006 eller på brottsofferjouren.se. Information om lokala avdelningen finns på engelholm.boj.se.