NYHETER 2024-06-05 KL. 10:00

Vinförsäljning ska bli tillåtet: "En riktigt bra dag idag"

Av Per Brolléus

Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av öl, cider, vin och sprit. Statsminister Ulf Kristersson presenterade på onsdagsmorgonen ett förslag som bland annat fick Joakim Palm på Ljungbyholms vingård utanför Förslöv att jubla.
– Det här är oerhört glädjande för oss i branschen. Kommer betyda mycket för oss som producerar vin och öl och sprit, men även för hela besöksnäringen på landsbygden. Det här är en riktigt bra dag.

Vinförsäljning ska bli tillåtet:
Foto: Privat, Joel Marklund/Bildbyrån

Enligt statsministern ska man rösta om förslaget i riksdagen i sommar.

– Går allt enligt planen så ska man kunna börja med gårdsförsäljning av alkohol våren 2025, säger Kristersson på presskonferensen på Rosenbad, en presskonferens som Joakim Palm följer noga och där det finns ett orosmoment.

– Ja, EU-kommissionen ska ju säga sitt. Jag vågar inte ta ut någonting i förskott, men hoppas att förnuftet segrar.

Apropå EU så konstaterar Joakim att tajmingen för utspelet från regeringens sida kommer som en del i EU-valet.

– Ja, det råder det väl ingen tvekan om. Det här är ett bra förslag, men det är också en uppenbar del i en valkampanj, menar Joakim.

Småskalig och hantverksmässig tillverkning av vin, öl, cider och även sprit är så som regeringen presenterar förslaget. För just vintillverkarna tror Joakim att detta på sikt kan ha stor påverkan.

– Det är så många gårdar som är i startgroparna med utplantering av vinstockar för att börja producera vin. Det här kommer få stor effekt på viljan att satsa, säger Joakim som driver Ljungbyholms vingård tillsammans med sin fru Annika.

Men det är inte bara vin- och ölproducenterna som ska jubla idag, enligt Joakim. Han menar att hela besöksnäringen på landsbygden kan få ett rejält uppsving, kanske extra mycket på Bjäre där det redan finns bra förutsättningar för både vinproduktion och en utbyggd turistnäring med restauranger och hotell.

– Mina besökare här på vingården har alltid frågat VAR man kan köpa vinet de precis har provsmakat, inte OM man kan köpa det. Folk har liksom inte förstått vilka restriktioner som gäller på den punkten i Sverige.

Är det en bra dag idag?

– Ja, det är en riktigt bra dag idag, avslutar Joakim Palm.