NYHETER 2024-12-06 KL. 11:45

Här räknas älgarna - med hjälp av drönare

Av Carina Nilsson

Två år i rad har jägarna på Hallandsåsen ställt in älgjakten eftersom de anser att älgarna är för få. Nu håller företaget Viltinventering.se på att undersöka åsens älgstam – med hjälp av drönare.
– När jag är klar kommer jag att ha undersökt 60 000 hektar, säger Mattias Pettersson som driver företaget.

Här räknas älgarna - med hjälp av drönare
Det är tidig morgon när Mattias ger sig ut i närheten av Rössjöholm. Han inventerar älgarna på Hallandsåsen för de tre älgskötselområden som har anlitat honom. Foto: Carina Nilsson

Mattias Pettersson har hyrt in sig i en liten stuga på sydsidan av åsen i närheten av Rössjöholm. Härifrån har han tagit sig ut till en mängd platser utmed små skogsvägar på åsen. Med sig i bilen har han drönare och dator – samt sin hund.

– Hon är en jätteduktig jakthund och min arbetskamrat när jag jobbar ensam ute i skogen, säger Mattias.

I snart tre veckors tid har han jobbat med att inventera älgstammen på Hallandsås. Uppdraget kom från tre älgskötselområden: Hallandsås, Örkelljunga-Fagerhult och Våxtorp- Hasslöv. De tre älgskötselområdena utgör tillsammans Nordvästra Skånes älgförvaltningsområde och täcker nästan hela åsen, från gränsen ner mot Klippans kommun ut till Bjäre.

Mattias hittar djuren via värmekameran, där de syns som små vita prickar eller figurer. Foto: Viltinventering.se

– Jägarna har ställt in älgjakten två år i rad nu, då de tycker att älgstammen är för svag. När jag är klar kommer jag att ha sökt av ett område på cirka 60 000 hektar med drönare, och resultaten kan bidra till mer kunskap om älgstammen på åsen och hur älgarna mår, säger Mattias.

Hans företag är nystartat och kom till då han var på en jaktresa i Skottland.

– Jag är statistiker och analytiker i botten. Dessutom är jag jägare och när jag såg hur man jobbade med viltinventering i Skottland tänkte jag att det där borde man kunna göra något bra av i Sverige, säger han.

Älgar, lodjur och tjäder är några av de djur som har fastnat på bild när Mattias inventerar älgar på Hallandsås. Foto: Viltinventering.se

Han började göra testkörningar med drönare för ungefär ett år sedan och redan i våras fick han sina första uppdrag.

– Drönartekniken är ganska ny men den ger fantastiska möjligheter att inventera vilt. Den traditionella tekniken där jägarna rapporterar hur många älgar de har sett under älgjaktens första 30 dagar, eller räknar spillning på olika ytor, är svaga metoder när det kommer till att skatta hur stor älgstammen är, säger Mattias.

När Mattias skickar upp sin drönare i luften är den försedd med två kameror, en värmekamera och en optisk kamera. Drönaren flyger oftast på 120 meters höjd och med en hastighet av 20 meter i sekunden. Den ger ifrån sig ett lätt surr men skrämmer inte djuren. Mattias styr den med en drönarhandkontroll och den är även uppkopplad mot datorn där bilderna registreras.

Med den optiska kameran kan Mattias zooma in och fotografera älgarna från olika vinklar. Foto: Viltinventering.se

– Med värmekameran kan jag hitta djuren och med den optiska kameran kan jag fotografera dem. Jag kan zooma upp till 200 gånger och komma så nära att jag ser skillnad på en älgtjur och en älgko, även om tjuren nyss har fällt hornen.

Mattias har tillbringat flera veckor på åsen och kommer snart att resa hem till Stockholm igen. Men han är nöjd med inventeringen.

– Det har gått bra, vädret har varit gynnsamt de flesta dagarna och jag kommer att vara säker på resultatet. Jag har fotograferat flera älgar, men jag kommer inte att presentera några slutsatser utan det är upp till älgskötselområdena om de vill göra det. Jag kommer att lämna över all dokumentation och alla fotografier till älgförvaltningsområdet som får bestämma vad de vill göra med materialet, säger han.

Mattias kan få bilder från så nära håll att han kan se om det är en ko, tjur eller kalv. Foto: Viltinventering.se

Några älgar syns inte under tidningens besök. Men två rådjur dyker upp i kameran och två dovvilt.

– Jag har också sett lodjur och i Örkelljunga var de väldigt glada åt att jag hade sett tjäder, säger Mattias.

Drönaren drivs av ett batteri som räcker för cirka 40 minuters flygning. Den styrs med en handkontroll som är uppkopplad mot datorn där bilderna registreras. Foto: Carina Nilsson

Så fort solen går upp är Mattias Pettersson ute för flyga med drönaren. Sedan jobbar han så länge det är ljust. Foto: Carina Nilsson

Den röda mattan gör det lättare för drönaren att hitta koordinater när den ska landa. Foto: Carina Nilsson

Mattias hyr en liten stuga under de veckor han jobbar på Hallandsåsen. I datorn samlar han alla bilder och sammanställer materialet. Foto: Carina Nilsson