NYHETER 2025-03-11 KL. 06:05

Extrakontroller för att sätta dit vab-fuskare

Av Rickard Gustafsson

Jakten på bidragsfuskare intensifieras. Under våren kommer Försäkringskassan att göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
– Vi gör allt vi kan för att hitta och lagföra de personer som begår bidragsbrott, säger Peter Fausö, chef på myndighetens kontrollenhet.

Extrakontroller för att sätta dit vab-fuskare
Att fuska medvetet med Vab-ansökningar klassas som bidragsbrott. Vid upptäckt leder det alltid till återbetalning, men straffpåföljden kan också bli böter och i värsta fall fängelse. Foto: Adobe Stock

Det är inte för inte som februari kommit att kallas för vabruari. Under vintermånaderna flödar virusen fritt och det är allt från magsjuka, influensa till RS-virus.

När barnen inte kan vara på skola och förskola får det till följd att även föräldrarna tvingas vara hemma och vabba. Enligt Försäkringskassan innehåller 16 procent av alla vab-ansökningar något fel, medvetna eller omedvetna.

Bland dem som medvetet lämnar in felaktiga uppgifter är det ofta människor med låg ekonomisk standard och om människor som oftare har skulder till Kronofogden, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

– Det är en liten andel av befolkningen som begår brott, det gäller verkligen inte majoriteten, det är viktigt att komma ihåg. Samtidigt är brottsligheten inom ersättningen ett problem. Vab är till för att de som har sjuka barn ska kunna vara hemma från jobbet – inte en extra inkomst, säger Rosa Fiorito, områdeschef hos Försäkringskassan.

Försäkringskassan betalar varje år ut knappt nio miljarder kronor i vab-ersättningar till sammanlagt cirka 900 000 föräldrar. Myndigheten uppskattar de felaktiga utbetalningarna till cirka 800 miljoner kronor årligen.

Det vanligaste felet är att man ansöker om ersättning för tid när man inte har vårdat barn eller att man har varit ledig dagar man ansöker om ersättning för.

Medvetet felaktiga uppgifter i en vab-ansökan utreds som ett misstänkt bidragsbrott, vilket kan leda till polisanmälan. Den som döms för bidragsbrott kan få böter men också fängelse i upp till fyra år. Försäkringskassan kräver också alltid tillbaka de pengar som gått ut felaktigt.

Systemet för socialförsäkringen bygger på tillit, men bidragsbrotten ökar och med det behovet av att kunna kontrollera mer. Under våren genomförs därför extra kontroller.

– I dag är det lätt att ansöka om vab och pengarna kommer fort. Tyvärr ser vi att det finns en grupp som begår bidragsbrott och vi gör allt vi kan för att hitta och lagföra de personerna, säger Peter Fausö chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet.