Av Per Brolléus
Priset på el slår i taket just nu. Under onsdagen kostar en kilowattimme över fem kronor större delen av dagen där priset toppar mellan klockan 17 och 18 på hela 6 kronor och 26 öre. Häromnatten var priset 3 öre per kilowattimme.
Men, det blir värre än så menar el-analytikern Johan Sigvardsson på Bixia.
– På torsdag verkar det bli ännu dyrare.
Elpriset skulle bli lägre i höst, det lovade energiministern Ebba Busch tidigare i år. Priset har legat något under nivån 2023, men med tanke på läget just nu kan den prognosen spricka rejält.
Orsaken till att priset under onsdagen slår årshögstanivån är att det är vindstilla.
– Det blåser knappt någonting i Tyskland, berättar Bixia el-analytiker Johan Sigvardsson. Samma sak i Sverige, vindarna är väldigt svaga. Dessutom är vi just nu i den perioden när isarna lägger sig på älvarna i Norrland och då går vattenkraften i norr på rejält nedsatt kapacitet.
Under isläggningsperioden i norr brukar elpriserna sticka iväg, men oftast kompenseras den sänkta förmågan att producera el med turbiner i landets älvar med att det blåser i söder. Just nu är det inte på det viset, vilket gör att på torsdag slås ett nytt årsrekord. För den som har timpris kan varje kilowatt framåt torsdagskvällen röra sig upp mot åtta kronor. Kanske ännu mer.
– Sen är det kallt just nu och förbrukningen av el är dessutom högre än normalt, menar Johan Sigvardsson som kan konstatera att alla elprismässigt negativa aspekter styr just nu.
Som ett plus i detta dyra elmörker kan man dock konstatera att kommunala eltillverkande bolag drar in ovanligt mycket pengar på det man säljer utan att man så att säga behövt investera extra för att få fram sin elektricitet.
Skillnaden mellan priserna i södra Sverige och norra slår också alla rekord. Under onsdagen betalar man i Elområde 1 (norra Norrland) som högst 9 öre per kWh. Södra Norrland betalar 4 öre som mest. Elområde 3 (Svealand) betalar 6 kronor och 36 öre och i vår region är det 6,26 kronor som mest.
Priserna under onsdagen betyder att en kWh kostar 164 gånger mer i snitt i Örkelljunga än i Sundsvall. I en elbil, som tankas när det är som dyrast i söder, betyder det att en sydsvensk kommer 1 mil för tio kronor, medan en norrlänning kan köra 250 mil för samma summa.
En tröst skulle kunna vara att snittpriset på el är ännu högre i Danmark under onsdagen och troligen ytterligare en bra bit dyrare under torsdagen.