NÖJE 2023-07-08 KL. 05:00

Från vinyl till videostreaming – så lyssnar vi på musik

Av Elin Wrethov

En uppspeedad 30-sekundershit fladdrar förbi i Tiktokflödet. Samtidigt beundrar någon sin nyinköpta vinylskiva. Musikens vägar är outgrundliga. Men frågan är om det finns någon framtid för de ratade cd-skivorna.

Från vinyl till videostreaming – så lyssnar vi på musik
Foto: AdobeStock

Musik har vi alltid lyssnat på men hur vi lyssnar har förändrats snabbt de senaste årtiondena – vinyl, kassett, cd, mp3, streamat.

Svenskarna är ett musiklyssnande folk, konstaterar Ludvig Werner, vd på musikbolagens branschorganisation Ifpi.

– Vi är bland de länder i världen som lägger mest på musiklyssnande – i pengar och i timmar.

I Sverige såldes musik för drygt två miljarder år 2022, vilket var en ökning jämfört med året innan. Och den absoluta majoriteten utgjordes av digital försäljning via exempelvis Spotify.

– Redan för över tio år sedan gick den digitala försäljningen förbi den fysiska, säger Ludvig Werner.

Foto: Daniel Stigefelt

Sverige har varit lite av ett pionjärland här.

– När vi började streama 2008 var vi ganska udda i världen, men nu börjar många länder komma ikapp. Förmodligen påverkade det att ett av de mest dominanta företagen, och det första företaget som verkligen lanserade streaming på bred front, var svenskt.

Idag har de flesta svenskar en musiktjänst i sin telefon. Och formatet påverkar hur vi lyssnar. Med en freestyle i fickan gick det att ta med musiken överallt, när cd-skivan slog igenom kunde fans spela sin favoritlåt på repeat, när mp3-formatet kom öppnade sig en värld av gratis musik, om än till en början olaglig.

Med dagens närmast oändliga utbud lyssnar vi på fler sorters musik och ett större antal artister än någonsin. Under den gyllene cd-erans sista år köpte svenskarna i snitt tre cd-skivor om året.

– Det är klart att man lyssnade på fler låtar men folk hade ju inte tusentals cd-skivor hemma. Man kanske hade 70 eller 100, och det var det som var ens musik, utöver lite blandband och sådant, säger Ludvig Werner.

Alla de här cd-skivorna blev ändå någon hyllmeter, som inte har en självklar plats i dagens uppkopplade hem. Så var tar alla ratade cd-skivor vägen?

– Jag tror jättemånga svenskar har en stor del av sina cd-samlingar kvar någonstans, må vara i garaget. Det finns fortfarande en cd-marknad och ställen där man kan köpa och sälja begagnade cd-skivor, även om priset är lågt, säger Ludvig Werner, och tillägger:

– Jag tror man ska vara försiktig med att räkna ut ett format. Vinylen var helt uträknad, men plötsligt köper 15-åringar punksinglar på vinyl.

2022 var faktiskt första året då vinylskivor med marginal genererade mer intäkter än cd-skivor. Kan verkligen cd-skivan få samma comeback? Nja, det tror ändå inte Ifpi:s vd.

– Den fysiska skivan blir nästan en reaktion mot den heldigitala musikvärlden. Vinylen har det här stora vackra omslaget, kanske ett texthäfte, det blir så tydligt en annan typ av produkt. Där har nog cd:n svårare att hävda sig.

För tillfället är det video-streaming som ökar mest. Det var Tiktok och Youtube Shorts som drog upp musikförsäljningen förra året. Vilken form framtidens musiklyssnande tar är svårt att sia om, konstaterar Ludvig Werner.

– Man måste vara ödmjuk. När man tror att man har koll slår det lätt fel. Det kommer att dyka upp nya saker som vi inte vet något om idag. Tiktok är ett intressant exempel – att lyssna på uppspeedade låtar i 30-sekundersversioner, det hade jag nog inte spått om du frågat mig för två år sedan.

Ludvig Werner, vd på musikbolagens branschorganisation Ifpi.

Så konsumerar svenskarna musik:

83 procent prenumerationsbaserad ljudstreaming

6 procent reklamfinansierad ljudstreaming

5 procent videostreaming

0,5 procent downloads

0,1 procent övrigt digitalt

3 procent vinyl

2 procent cd

0,2 procent övrigt fysiskt