NÖJE 2024-03-09 KL. 07:14

Fantasi och teknik receptet bakom Jonas superminne

Av Martin Wingren

Jonas von Essen har blivit känd för sitt sätt att komma ihåg saker, inte minst genom flera tv-program där han visat upp denna talang. Han har också ett brinnande intresse för skådespeleri, något som han menar hänger ihop: ”Skapar minnespromenader som blir olika universum”, säger minnesmästaren.

Fantasi och teknik receptet bakom Jonas superminne
Att minnas saker handlar mycket om teknik och fantasi, enligt Jonas von Essen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Egentligen skulle Jonas von Essen ha blivit lärare i matematik och historia – utbildningen var påbörjad men så upptäckte han sitt kall här i livet när han hittade en bok om minnesteknik på biblioteket i Skövde, där han växte upp. Sedan var han fast och det då nyfunna intresset har under livet lett honom till att bli såväl svensk mästare som världsmästare i minnesteknik och till en tv-karriär i allt från ”Talang” till ”Postkodmiljonären”.

– Innan jag hittade boken hade jag inte tänkt att jag hade ett särskilt bra minne. Men alla kan träna upp sitt minne, det jag är bra på är att ta till mig av minnestekniken. Sedan har det blivit min huvudsakliga hobby och mitt yrke, säger Jonas von Essen.

Han har blivit känd för sitt sätt att brodera ut hur han till exempel kommer fram till när något hände i historien. Genom så kallade minnespalats görs kopplingar till olika objekt eller platser för att lättare komma ihåg detaljer. Ett annat intresse för Jonas von Essen är skådespeleri – något som han dessutom kopplar ihop med minnesträning.

– Jag håller på flera kvällar i veckan med improvisationsteater. Mest för att det är kul, jag har alltid gillat att stå på scen och spela teater. Men det är också en bra form av hjärngymnastik. Man kastar sig ut i något som man inte vet vad det ska bli och minnesteknik handlar mycket om fantasi och att göra kopplingar till olika saker. Man skapar minnespromenader som blir olika universum som hjälper mig att få åtkomst till väldigt mycket information, säger han.

Jonas är också ute och föreläser mycket. Under våren väntar en turné och det handlar samtidigt om underhållning, berättar han. Samtidigt är han inte alls någon minnets superhjälte utan han återkommer gärna till att vem som helst kan träna upp sitt minne.

– Att minnet är så fascinerande tror jag dels beror på att det går att komma ihåg så mycket. Folk är ofta missnöjda med sitt minne, att de känner att de inte kan lita helt på att de kommer ihåg saker. Men det mest fascinerande, och det jag vill att folk ska förstå är att det inte bara är jag som kan det, alla har den dolda talangen att göra det. Även om teknikerna som finns först gör att man låter galen när man pratar om det, säger han.

– Mest handlar det om att jag är bra på att använda min fantasi. Jag är annars ganska tankspridd och kan glömma saker jag med, som när jag senast på en föreläsning glömde min laddsladd. Då var det pinsamt att dagen efter ringa upp och säga att jag som var där för att prata om hur man minns saker hade glömt den, lägger han till med ett skratt.

När du går och handlar – har du med en lapp då eller har du allt i huvudet?

– Ibland memorerar jag det jag ska handla, för skojs skull. Men ofta skriver jag ned, det tar ungefär lika lång tid att skriva ned allt som att memorera allt.

Att minnas saker handlar mycket om teknik och fantasi, enligt Jonas von Essen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hur viktigt är minnet och allmänbildningen i dag, när de flesta svar finns en googling bort?

– Väldigt viktigt. Man behöver inte memorera varje detalj men det är viktigt att ha en bra och grundläggande uppfattning om sin omvärld. Ett problem med internet är att det finns otroligt mycket fakta men det finns också mycket som inte stämmer och de som vill vilseleda. Så det är lätt att hamna snett om man inte vet något. Det är också lättare om man vet vad man ska söka efter.

Hans färdigheter har också lagt grunden för en karriär inom tv, som började med hans medverkan i ”Smartare än en femteklassare”. På sistone har tittaren kunnat se Jonas von Essen som en av tre medlemmar i Stjärnpanelen, en av livlinorna som den tävlande kan ta hjälp av. Men han har också själv kammat hem miljonen. Sista livlinan använde han då för att ringa upp och berätta att han skulle komma att vinna högsta summan istället för att be om hjälp, eftersom han redan visste svaret själv.

– Det är väldigt speciellt att sitta i ”heta stolen” som tävlande, det var så mycket som stod på spel hela tiden. Det är lite mer avslappnat i panelen men man vill ju gärna kunna hjälpa till, det vore ju hemskt om man vilseledde den som tävlar, säger Jonas.

Framgångarna har dock inte fått honom att ändra livsstil. Han berättar att han fortfarande lever ”studentliv” och försöker hålla saker och ting enkla. Han gläds istället åt att minnesrörelsen växer och att allt fler får upp ögonen för det, berättar han.

– Jag har turen att mina intressen är sådant som inte kräver mer än en hjärna, med den kan man skapa allt.

Jonas von Essen

Ålder: 32 år

Bor: Göteborg

Familj: Flickvän

Aktuell: Som deltagare i stjärnpanelen i Postkodmiljonären, miniturnén ”Ett minne i världsklass” under våren och boken ”Så får du ett superminne”

Fem snabba

Ditt bästa minne?

”Ett av de bästa är från när jag var med i Smartare än en femteklassare – det var kul med publiken och alla barn och jag läste verkligen på för att lära mig allt som man ska kunna.”

Lägger du verkligen allt på minnet?

”Det mesta kommer jag ihåg men för att komma ihåg på längre sikt måste jag repetera. Jag har en app som påminner om när jag ska repetera. En del saker som inte känns så angeläget släpper jag.”

Bästa tipset för att minnas bättre?

”Det handlar om att göra någon slags koppling till det du vill minnas. För att komma ihåg ett namn när du exempelvis hälsar på någon som säger sitt namn, tänk på någon annan med det namnet eller något annat kring namnet. Som mitt namn, Jonas, låter lite som Indiana Jones – då kan man tänka på en sådan hatt och piska som han har. Häng upp det du vill minnas på något annat.”

Det här visste vi inte om dig?

”Att jag håller på med skådespel och även att jag hållit på med olika framträdanden inom poetry slam, scenpoesi.”

Drömroll inom teater?

”Att få dubba någon karaktär i en animerad Pixar-film. En karaktär som ska vara smart eller ha bra minne.”