Av Martin Wingren
Teak, jakaranda och 60-tal var länge rådande trenden bland de som sökte möbelklassiker. Nu har 70, 80- och 90-talen kommit allt mer i ropet. Men vad som blir klassikerna bland dagens möbler och design är svårt att sia om, enligt en möbelexpert: ”Hållbarhet med naturvänliga material är en förutsättning för en framtida möbelklassiker”.
Om 50- och 60-talet länge var rådande retrotrend så har 70, 80- och 90-talen på sistone blivit allt mer intressanta för möbel- och designfantaster, berättar Andreas Siesing som är författare till flera böcker om svenska möbler och intendent på Auctionet.
– Folk har börjat betala även för föremål från dessa decennier. Generationer som inte upplevt 70-talet tycker att det ser häftigt ut med det färgglada och de låga sofforna, säger han.
Framtida, samtida, klassiker? Ett samtida fabrikat som står sig bra när det kommer ut på auktion är gotländska G. A. D, menar möbelexperten Andreas Siesing. Klubbat för 27 500 kronor. | Foto: Garpenhus Auktioner/Auctionet
– Även furu har blivit populärt, något som hänger ihop med 30-talets så kallade sportstugemöbler från Nordiska kompaniet som rusat i pris. Då börjar folk även titta efter andra liknande modeller i gul furu från andra tillverkare och tider, även 70- och 80-tal, det kunde ingen tro för några år sedan.
”Tunga furumöbler från 60- och 70-talet säljs idag till priser ingen hade kunnat ana för 20 år sedan”, säger Andreas Siesing. Här bänk/soffbord ”Bamse” av Roland Wilhelmsson från 1973. Foto: Auktionshuset Gomér & Andersson/Auctionet
En generell trend, berättar Andreas Siesing, är att köpa mer unika möbler och inreda på sitt eget vis.
– Folk köper mer det som man tycker är snyggt istället för att stirra på fabrikat. En bra möbel är bra oavsett när den är ifrån och kan ha ett eget uttryck. Ett tag bodde alla som man gjorde i Hemnet-annonser men det kommer inte se lika homogent ut framöver, säger han.
Vad som blir framtidens möbelklassiker bland dagens design är svårt att sia om. Men en möbelklassiker ska vara lagom känd samtidigt som den ska ha varit populär redan när den kom – men ändå ha kvar en känsla av exklusivitet, menar Andreas Siesing.
– En Billy-bokhylla har svårt att bli en klassiker men tänk istället Yngve Ekströms Lamino-stol. Det är svårt att räkna ut morgondagens klassiker, jag önskar man kunde se i kristallkulan. Men jag tror att hållbarhet och naturvänliga material är en förutsättning för att något ska bli en framtida klassiker, säger möbelexperten.
En Billy-bokhylla har svårt att bli en klassiker men tänk istället Yngve Ekströms Lamino-stol
Samtidigt kan det vara de otippade möblerna som senare visar sig bli rena raketerna på auktion, menar han. Ikea-möbler dyker ofta upp som dyra klassiker och även samtida möbler från vår möbeljätte kan hålla ett bra andrahandsvärde, enligt Andreas Siesing.
– De som blev fiaskon kan bli dyra men sällan klassiker. Som Verner Pantons samarbete med Ikea från 1993, stolen ”Vilbert”. Det stod containrar med dessa stolar som inte gick att sälja men i dag går de för flera tusen, säger han.