KULTUR 2024-08-25 KL. 20:58

Halmstads popdrottning lovar halvt ett nytt album 2025

Av Rickard Gustafsson

Musikstjärnan Linnea Henriksson har senaste decenniet blivit hyllad och prisad som få svenska artister. Men när landshövding Anders Thornberg på Halmstad slott avslöjade att hon vunnit Hallands Stora Akademipris blev hon rörd och helt tagen.
– Det här är definitivt det största och det finaste pris jag fått, säger hon till HNU.

Halmstads popdrottning lovar halvt ett nytt album 2025
Sångerskan och låtskrivaren Linnea Henriksson kan knappt tro att det är sant att hon tilldelats Hallands Akademis Stora pris. Foto: Rickard Gustafsson

Sedan albumdebuten 2012 med ”Till mina älskade & älskare” har hennes musik spelats över 250 miljoner gånger. Världsvant intar hon vilken scen som helst och har bekvämt och avslappnat gjort både tv och radio.

När Hallands Akademi avslöjade att deras Stora pris och 100 000 kronor skulle tillfalla Halmstads egen popdrottning kunde Linnea Henriksson knappt hålla tårarna tillbaka.

– Det är en sån otrolig ära och jag är otroligt tacksam. Jag har alltid känt ett oerhört stöd ifrån min hemstad och mitt län och på grund av det har jag alltid känt och haft en önskan att vilja ge tillbaka. Min karriär har präglats av det och jag vill alltid sätta mina turnéer på mindre platser för att bidra till det jag som jag fått av Halmstad – närhet.

Fem stolta hallänningar. Landshövding Anders Thornberg tillsammans med pristagarna: geografen Pär Connelid, fotbollsspelaren Olivia Schough, stjärnkrögaren Jacob Holmström och popstjärnan Linnea Henriksson. Foto: Rickard Gustafsson

Att bli profet i sin egen hemstad är få förunnat.

– Det är ingen självklarhet att bli uppskattad där man kommer ifrån. Att jag betyder något tillbaka är det finaste jag någonsin kan tänka mig, som i flera månader tvingades hålla tyst om den kommande utmärkelsen.

Det var i våras som mobiltelefonen ringde och mannen som presenterade sig var landshövding Anders Thornberg. Den tidigare Säpo- och rikspolischefen var noga med att förhöra sig om att hon var ensam – därefter avslöjade han vad det handlade om.

– Jag hade precis hoppat ur bilen och fick först se till att min sambo gått in. Han har ju den respekten med sig och jag har varit livrädd att läcka och berättade faktiskt det inte ens för mina föräldrar förrän igår, säger Linnea och skrattar.

– Det är ju inte var dag han ringer till mig och jag blev ärligt talat jättechockad. Det är ett väldigt hedersfullt pris och jag blev helt tagen! Att få en sådan uppmuntran från sin hemstad och sin hembygd gör att man vågar utforska och utveckla sin nyfikenhet vilket är oerhört betydelsefullt för en kreativ människa. Musiken har gjort att jag hittat mig själv som person och allt för mig kommer ur var jag kommer ifrån, säger Linnea.

Linnea bor numera i Stockholm, men besöker sin kära hemstad och sommarstugan i Ugglarp så ofta hon har möjlighet när hon inte är på turné.

Förra sommaren gav hon sig ut på ”Lilla Turnén” med det då nysläppta albumet ”Det lilla”, en turné på väldigt små orter som möttes med mycket kärlek.

– Det var skitkul! Det är lätt att säga att det var mitt ute i ingenstans, men kan vända på det och säga att ju längre bort från stadskärnan man kommer desto närmare hem kommer man till folk. Det var helt fantastiskt och det kommer jag definitivt fortsätta med, säger Linnea.

Få svenska artister älskar turnélivet som Linnea Henriksson. Innan sommaren gjorde hon en akustisk turné och i höst blir det en ny, med Norrbotten Big Band, där ett av stoppen blir på kulturhuset Najaden den 17 september.

Linnea Henriksson får Hallands Akademis Stora Pris 2024 – ett pris som enligt popdrottningen överträffar alla andra priser hon mottagit. Foto: Rickard Gustafsson

Senare i höst blir det riktig arenaturné, ”Let the music speak”, med flera andra svenska musikgiganter och premiär 25 oktober i Scandinavium, Göteborg.

– Det blir jag, Peter Jöback, Tomas Andersson Wij och Petra Marklund och vi ska göra Björn & Bennys låtkatalog med jätteorkester. Det ska bli otroligt kul!

Innan fjolårets albumsläpp hade det gått sex år sedan sist. Ska vi behöva vänta lika länge till nästa platta?

– Nja, det behöver inte dröja allt för länge…

…säger hon kryptiskt?

– Hahaha, exakt! Mitt förra album fick ta lite tid. Det var rätt stora förändringar i livet. Det var pandemi, jag blev småbarnsmorsa och jag byggde en studio så det behövdes lite tid. Men nu har jag testat det och det klart att det är roligare att släppa musik oftare.

– Men samtidigt vill jag aldrig sluta turnera. Det börjar bli ett problem att jag har för många låtar som är kul att spela live. Att skriva låtar gör jag jämt, men att slutföra låtar gör jag enbart för att få ställa mig på scen igen.

Så vad du säger är att det blir ett nytt album 2025?

– Ja, det tycker jag vi kan försöka! Ska bara se till att hänga lite mer i studion i Ugglarp, haha!