Av Diana Larsson
Svensk damhockeys nya SM-pokal avtäcktes inför första matchen i SM-finalen mellan Modo Hockey och Luleå HF/MSSK.
– Nu är den äntligen här, pokalen som kommer att lyftas av svenska mästarna i ishockey, säger Angelica Lindeberg, ligachef SDHL, i ett pressmeddelande.
En otrolig stolthet råder över den nya SM-pokalen. Kronprinsessan Margaretas Pokal kommer att fyllas med hockeyhistoria och härliga minnen.
Den uppskattade pokalen är tillverkad av guldsmedsmästaren Leif-Åke Andersson, med adress Perstorp och verkstad i Klippan.
– Det är en känsla av glädje nu när pokalen är färdig. Jag har lagt ner 300 timmar sedan den 1 oktober. Det är få förunnat att få vara med och lämna ett så stort och långvarigt avtryck.
Alla delar är handsmidda från en millimeter silverplåt. Pokalen har en sockel av ekträ och är 22 centimeter bred, 48 centimeter hög och väger tre kilo. På sockeln finns de tidigare SM-vinnarna ingraverade och det finns utrymme för ytterligare 81 vinnare.
– Den är gjord i lite tjockare silverplåt för att bli tåligare. Den är väldigt gedigen, jämfört med den 100-åriga SHL-bucklan som jag renoverat.
Efter 52 år som guldsmed tog Leif-Åke inte förfrågan om uppdraget på så stort allvar.
– Jag fick frågan av min kollega Kenneth Grahn i Växjö, men tänkte inte så mycket på det. Han påminde mig några månader senare och jag skissade ner sex, sju olika förslag. Det ena tokigare än det andra. En vecka senare accepterades mina idéer, jag drog till med en kostnad och förbundet godkände det.
Under ett halvårs tid har pokalen vuxit fram, dock inte helt smärtfritt.
– Det var lite för avancerat, men så sov jag på saken och sen löste det sig.
Vad kostnaden landade på är en yrkeshemlighet och inget Leif-Åke vill dela med sig av – men han berättar att "Sådana uppdrag är inget man kan livnära sig på".
– Det har varit ett jädra bankande, men den är unik och jag förväntar att jag får tillbaka den om några år när Rögle vinner och jag graverar den. Ja, man är ju en lokalpatriot.
Visste du att...
Nyligen passerades milstolpen med 10 000 registrerade flick- och damspelare, som nu alla har en mäktig SM-pokal att jaga.
Kronprinsessan Margareta...
... (1882–1920) var en pionjär för svensk damidrott. År 1908 bildade hon Sveriges första bandylag för kvinnor, Kronprinsessans HK. Bandy kallades vid tiden för hockey.