Av Diana Larsson
I förra Söderåsen Nu kunde ni läsa om Magnus Persson som skickade tråden vidare till Henry Danielsson med frågan: ”Varför har just Klippan lyckats med drogtester på skolan?”
– Vi har tagit fram en policy där vi säkerställer frivilligheten som ju är a och o. Vid varje läsårsstart får vårdnadshavarna hem papper där de kan välja att skriva på att det är ok med drogtester i skolan. De senaste tre åren har 98 procent av vårdnadshavarna varit positiva.
Vi backar bandet till runt 2010. Då ville elevhälsan på Klippans Gymnasieskola hitta ett arbetssätt för att stötta upp och hjälpa ungdomar som av diverse anledningar hamnat snett.
Istället för att testa vid misstanke så erbjöds alla i klassen att testa sig och på så sätt kände sig ingen utpekad. Man började på de praktiska utbildningarna där det slog så väl ut att det även infördes på de studieförberedande programmen.
– Över tid har vi hittat ett koncept som passar alla och nu har vi även implementerat det på Komvux och vuxenutbildningen som första kommun i Sverige.
Idag jobbar 60 skolor efter Klippans modell och årligen genomförs 600 tester bara i Klippan.
– En tidig upptäckt är en framgångsfaktor för att kunna vända den inslagna vägen. Om vi har en chans att göra skillnad då tar vi den.
Hur Henry Danielsson hamnade i skolans värld är en fråga god som någon. Faktum är att han för 15 år sedan började som vaktmästare på Klippans Gymnasieskola. Redan då byggdes relationer med elever och personal. I ett samtal med Bert-Inge Karlsson 2018 fick Henry frågan om att vara samordnare för drogtester på skolan och på den vägen är det.
Vid sidan om arbetet är Henry en av deltidsbrandmännen i Söderåsens Räddningstjänst.
– Det har alltid funnits en tanke på att jobba som brandman, men det var först 2015 som det var läge. Det känns bra att kunna göra skillnad och det är mycket bättre än jag föreställt mig. Jag hade målat upp en bild av att det skulle vara jobbigt på många plan och att man skulle se
mycket hemskt.
Eftersom väg 21, 13 och E4:an passerar kommunen så bli det många utryckningar till trafikolyckor. Som brandman upplever Henry att flera trafikanter borde respektera anvisningar i form av skyltar och ljus och att de borde passera i låg hastighet utan att filma eller fotografera.
– Rött betyder att man ska stanna och släpps trafiken på så håll en låg hastighet.
I grunden är Henry undersköterska – en utbildning han läste på Klippans Gymnasieskola. Detta tillsammans med sitt engagemang i föreningslivet har genom åren slipat på de sociala färdigheterna och känslan för bemötande. Lägg där till omtanke, 190 centimeter och 100 kilo så har vi en förtroendeingivande vuxen som vill allas bästa.
– Det är roligt att jobba tillsammans och se att man kan göra skillnad och att andra mår bra. Eftersom jag bor och verkar i Klippan så är det viktigt att jag gör ett bra jobb för att jag själv ska kunna ha det bra.
Henry Danielsson skickar tråden vidare till Alexandra Johlin med frågan: ”Största utmaningen med att vara egen företagare?”
Ålder: 46.
Familj: Fru, 4 barn, 3 barnbarn.
Ort: Klippan.
Yrke: Fältassistent på Klippans Gymnasieskola, deltidsbrandman.
Detta gör mig glad: Att familjen mår bra.
Om jag vinner tio miljoner: Unnar mig lite resor ut i världen för att se platser som inte vore möjligt annars.
Detta visste ni inte om mig: Sprang Stockholm Maraton 2009.
Det bästa med december: Julledigheten där jag kan umgås med nära och kära – särskilt nu när barnbarnen är små.
Foto: Diana Larsson