BJUV 2024-02-10 KL. 06:31

Tryggt och trevligt på Treklöverns ”Husfika”

Av Diana Larsson

Att ha ett socialt sammanhang även på äldre dagar är viktigt för en god hälsa. I Treklöverns 65+ boende på Torget 1 i Klippan träffas de boende en gång i veckan för ”Husfika”.

Tryggt och trevligt på Treklöverns ”Husfika”
Att träffas över en kopp kaffe är populärt. Foto: Diana Larsson

– Här har vi vår heliga torsdag, säger Britt och Jörgen Ahnfeldt, som flyttade in i huset 2015.

– Anita och Bo, vars lägenhet vi flyttade in i, anordnade trappträffar och det har vi fortsatt med.

Åldern har ingen betydelse. Man blir aldrig för gammal för att njuta av andra människors sällskap. Foto: Diana Larsson

Britt som tidigare arbetat med äldre, bland annat som äldreombud i tio år, ser behovet av mötesplatser. Hennes engagemang delas av maken och de gläds över att kunna bjuda in till kaffe och hembakat i PRO-lokalen på entréplan varje torsdagseftermiddag.

– Det är för de boende i huset och det ger en stor glädje att höra tjattret. Ja, det är rena ”hönsagården” här och det är underbart.

Bosse Liljeqvist är en trogen besökare på husfikan. "Man kommer ner för det sociala". Foto: Diana Larsson

Den sista glasyren läggs på vetebrödet och kaffekoppar dukas fram. En efter en släntrar de boende i huset in och tar plats. Det finns de som bor ensamma, men också par som passar på att byta några ord med grannarna, få sig ett gott skratt och njuta av det goda som serveras.

"Det är så roligt att göra något för de gamla" Jörgen och Britt Ahnfeldt bjuder in till husfika varje torsdag. Foto: Diana Larsson

De cirka 20 kaffegästerna lovordar alla Britt och Jörgens engagemang. De beskrivs som två unika eldsjälar som lägger grunden till att det råder en väldigt bra gemenskap i huset.

Glöggaftnar, julmat, mid-sommarmat, sommargrillning – här tas diverse tillfällen i akt för att träffas.

– Det är inte så att vi springer ner dörrarna för varandra, men vi har vår heliga torsdag där de som vill träffas, avslutar makarna Ahnfeldt.

Foto: Diana Larsson