BJUV 2024-06-18 KL. 06:00

Kyrkan - för viktig för partipolitik

Av Diana Larsson

Att engagera sig gör skillnad. Det menar medlemmarna i POSK som efter två mandatperioder i Bjuvs kyrkofullmäktige känner att de kunnat påverka verksamheten.
– Vi är väldigt stolta över att församlingen åter har en diakon, säger Annika Edvinsson.

Kyrkan - för viktig för partipolitik
Att sitta med i kyrkorådet och kyrkofullmäktige medför ett stort ansvar. Samtidigt ger det möjlighet att vara med och påverka. Foto: Diana Larsson

POSK står för Partipolitisk Obundna i Svenska Kyrkan. Föreningen startades för tio år sedan i samband med att diskussioner pågick om att sälja församlingshemmet i Billesholm.

– Det var en fråga som berörde, samtidigt som det var rörigt i verksamheten och flera anställda slutade. Vi kände då som nu att kyrkan är lite för viktig för partipolitiken.

I första valet fick de blodad tand sedan POSK valdes in i såväl kyrkorådet som kyrkofullmäktige.

– Till en början blev vi motarbetade, säger Annika och Hans Wilson tillägger:

– Genom åren har det blivit ett väldigt fint samarbete. Vi strävar ju trots allt efter samma mål: ”församlingens bästa”.

Högst upp bland vallöftena stod anställningen av en diakon – ett löfte som blivit verklighet. Sedan tre år tillbaka arbetar Mari Ekdahl som församlingens diakon.

– Mari har betytt väldigt mycket i perioder med pandemi, ukrainska flyktingar och inflationen. Diakonen är kyrkans socialarbetare, säger Annika.

I detta nu startar förberedelserna inför kyrkovalet 2025. Med två tomma stolar i kyrkofullmäktige jobbar de alla för ett ökat medlemsantal.

Deras personliga drivkraft visar sig vara av olika slag.

– Tycker man att kyrkan är gammeldags så var med och förändra. Svenska kyrkan är ju Sveriges största medlemsförening, säger Annika som i en tid fylld med stress känner ett oerhört lugn i kyrkans rum.

Anita Blixt tycker om att gå i kyrkan och sjunga i kör.

– Kyrkan är inte så farlig som många tycks tro.

Hans Wilson tillägger att han får utlopp för sitt intresse för historia.

– Jag tycker främst om medeltidskyrkor och i Bjuvs församling är tre av fyra kyrkor från medeltiden.

De är alla överens om att kyrkan berör.

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsförening. "Det finns de som tycker att kyrkan är gammeldags. Engagera dig då och var med och förändra", tycker Annika Edvinsson. Foto: Diana Larsson