BJUV 2024-04-26 KL. 08:00

Amatör siktar på proffskarriär

Av Diana Larsson

Röda Tråden fortsätter. Julia Henriksson skickar tråden vidare till Timmy Nilsson med frågan: Hur började du med din idrott?

Amatör siktar på proffskarriär
Timmy Nilsson tävlar i bodybuilding för sin egen skull. "Inte för coola bilder och inlägg på sociala medier." Foto: Diana Larsson

– Det började med att jag opererade mina knän på grund av fotbollsskador. Efter två år med fyra operationer och rehabiliteringsträning så fick jag problem med att jag gick upp mycket i vikt. Jag hade ju tränat fotboll sex dagar i veckan tidigare och fortsatte äta som då. Jag var 17 år, fick ett träningsschema av sjukgymnasten och började träna på gymmet i Tennishallen i Bjuv. Det var kul att gymma och på den vägen är det.

För Timmy Nilsson är fysik som sticker ut häftigt och något han inspireras och motiveras av. Han är dock ingen betraktare utan han tillhör dem som syns i mängden. Vid första anblicken dras blicken till den enorma muskelmassan, axelbredden är imponerande - för att inte tala om benen!

– Jag tävlar i Classic Bodybuilding. Här är jag bland de bästa amatörerna nationellt och jag står mig bra även internationellt. Jag siktar på att bli proffs.

Timmy började med bodybuilding på ”riktigt” när han var 19 år. Sedan dess vägs all mat och träningen är minutiöst planerad.

– Min ambition är att alltid bli bättre. Jag märkte tidigt att ju mer jag skötte min kost och träning desto bättre blev resultaten.

För snart fem år sedan klev Timmy in i tävlingssammanhang och fick blodad tand när han fick bekräftelse på att hans noggrannhet gett resultat.

– Jag planerar och väger allt jag äter på grammet, tränar på gymmet fem gånger i veckan och promenerar. Kroppen är som ett konstverk som ska skulpteras fram.

Struktur är a och o för Timmy vars liv annars lätt kan bli rörigt. Att köra samma träning under två, tre år är vardag för bodybuildaren som stimulerar musklerna till tillväxt genom att antingen lägga på mer vikt eller köra fler repetitioner.

– Jag vill alltid slå mitt föregående träningspass.

Gympassen landar på mellan en till två timmar och på frågan om vad han tränar blir svaret:

– Jag tycker om att träna tungt nära gränsen och gärna ben. I benpressen kan man bara lägga på 400 kilo så det blir tio till tjugo repetitioner. Sist jag körde bänkpress gjorde jag sex repetitioner med 170 kilo. Det är ganska ok.

Om vardagen med yrket som lärare, sambo och träning låter inrutat så är uppladdningen inför tävling ännu mer strukturerat.

– Jag börjar 25 veckor innan tävling. Då planerar jag hela mitt liv efter träningen. När jag går in i bubblan så taggar jag till och min närvaro blir bättre i allt jag gör. Jag funderar på att köra till hösten så snart måste jag bestämma mig.

Under förberedelserna försäkrar sig Timmy om att viktnedgången består av fett och inte muskelmassa. Tävlingsklasserna sker efter längd och för Timmy som är 187 centimeter är det klass 180 med maxvikt på 105 kilo som gäller. Idag ligger han 26 kilo över.

På själva tävlingsdagen översköljs han av en speciell känsla av att vara framme.

– Då har jag gjort vad jag kan och är spänd för att visa upp det jag kämpat för.

Uppladdningen pågår in i det sista - skägg, bryn och frisyr fixas av hans mamma Anna som driver Skills i Bjuv, därefter rakas vartenda hårstrå på kroppen bort. På tävlingsdagen utrustas alla tävlande med en liten strumpa för nedre regionen innan de får en spraytan. Med minimal tävlingsklädsel kliver bodybuildarna sedan upp på scen redo för att med olika obligatoriska poseringar visa upp sin fysik framför en jury och publik.

– Jag gör det för min skull, inte för coola bilder och inlägg på sociala medier. Jag vill bli bedömd och gärna med bästa möjliga motstånd.

Timmy Nilsson skickar tråden till Anna Andresen med frågan: "Du är som enda kvinnliga kommunalråd med på HDs lista över de 100 mäktigaste i nordvästra Skåne. Du verkar där du bor. Hur fungerar balansen mellan privatliv och profession i verkligheten?

Om Timmy Nilsson:

Ålder: 28.

Ort: Uppvuxen i Bjuv, bor i Laröd.

Familj: Sambo + familjen i Bjuv.

Yrke: Lärare i idrott och hälsa på en gymnasieskola i Helsingborg.

Gör på fritiden: Tränar, går skogspromenader.

Om jag vinner 10 miljoner kronor: Då reser jag med familjen och min farbror till USA.

Motto: Allt löser sig alltid.

Detta visste ni inte om mig: Jag har spelat bordtennis i Bjuv.

Jag glömmer aldrig: Min första tävling i bodybuilding.