BJUV 2024-05-14 KL. 09:23

Alltid redo för äventyr

Av Diana Larsson

Ett morgondopp i Vemmentorpasjön hör till. Det är tolv grader i vattnet, men är man på scoutläger i Sonnarp så "måste" man bada.
– Vi ville vakna och det var verkligen uppfriskande, säger Idun Nilsson och Astrid Stenström, scoutkåren Vikingen.

Alltid redo för äventyr
Scoutkåren Vikingens Noel Andersson, Idun Nilsson och Theodora Gerakari är på väg för att hämta middag. "Att vara på läger är toppen - särskilt kjollan och badplatsen", säger Idun och Theodora. Foto: Diana Larsson

Scouternas vårläger i Sonnarp går från klarhet till klarhet. I år deltog över 1 700 scouter på den allt mer populära sammankomsten.

– Mixen av egentid där scouterna lär känna varandra, bra väder och ett väldigt fint ordnat läger gör att vi är här igen, säger Christer Ipsonius, ledare i scoutkåren Vikingen från Ekeby

Scouter från hela Skåne var på plats liksom besökare från Östersund, Blekinge och Hallands distrikt.

– Vi har 20 årsjubileum nästa år. Drömmen är att kunna samla 2 000 scouter här, men först måste avlopp och vatten lösas, säger Anna Stenström, Nordvästra Skånes Scoutdistrikt.

Det är middagstid och Äventyrarna steker köttbullar till kårens 46 deltagare.

– Varje kår planerar vad som ska ätas och lagar själv maten. Vi ledare finns med som stöd, förklarar Christer och fortsätter:

– Inför lägret har de planerat lägerplatsen, varit i Lomma och övat på att surra och nu har de kunnat genomföra det de tränat på. I scouterna lär man sig genom att göra.

Efter en kall natt steker solen och i tälten råder bastukänsla. Noel Andersson som hämtat sin matlåda, tar på sig skorna och en stund senare sitter han i kårens egenbyggda mattält.

– Vi vill inte ha partytält utan har surrat ihop granvidjor. Det gäller att första knopen sitter för att surrningarna ska hålla, säger Christer.

Lägerlivet genererar gemenskap, ny vänskap, aktiviteter och många minnen. Klart är att särskilt de yngre scouterna växer i självständighet. Här finns inga föräldrar som fixar utan det är upp till varje scout att ha packat rätt, hålla reda på sina saker och ordna med disken.

– Det vi övar på i veckorna blir verklighet här, förklarar Christer.

Helsingborg, Tommarp, Påarp, Höganäs, Skånes Fagerhult, Landskrona... Byarna avlöser varandra, portaler berättar vilken kår som hör hemma var och scouter rör sig över hela området. På Östra Ljungbys lägerplats har scouterna precis ätit klart. Efter att ha tackat för maten med en sång ställer de sig i kö för att diska tallrikar och bestick. Hela kåren är på plats och ledarna menar att gemenskapen i gruppen stärks på läger. Årets tema var Vikingatiden och Wilgot Johansson, som som tagit knivmärket, sitter på en träknubb och täljer en pil. Bill Jönsson står en bit bort och berättar glatt att detta ska bli hans första natt på läger och han är "sketnervös".

Vikingens Äventyrare har ordnat maten. Idun Nilsson tar för sig av makaroner och köttbullar. Foto: Diana Larsson

Anna Stenström, scoutledare. Foto: Diana Larsson

Middagsdags för Ekebys scouter. Foto: Diana Larsson

"Det är roligt att tälta, bada, vara i skogen, umgås och träffa nya kompisar." Scouterna i Östra Ljungby trivs på läger. Foto: Diana Larsson

Barnen växer i självständighet efter att ha varit på läger. Här fixar Deome Rasmussen, Östra Ljungby, disken. Foto: Diana Larsson

Med knivmärket fastsytt på skjortärmen så är det fritt fram för Wilgot Johansson, Östra Ljungby, att tälja pilar. Foto: Diana Larsson

Ska det fotograferas så bör scouternas klädsel vara korrekt. Här får Emil Scholz, Östra Ljungby, hjälp med kragen. Foto: Diana Larsson

Omkring 1 730 scouter besökte Nordvästra Skånes Scoutdistrikts Vårläger den 9-12 maj. Rekord! Foto: Diana Larsson