Av Diana Larsson
"Bra jobbat killar!" "Snyggt spelat!" "Kom igen blåa!"
Det är fotbollsmatch i Klippan och på plan möts Skånes Fagerhults IF och Vedby/Rönne IF. Det råder en god stämning mellan spelarna - helt i linje med vad Riksidrottsförbundet jobbar för.
Under våren fokuserar Riksidrottsförbundet på barn och ungdomars tävlande. Det ska vara roligt att tävla och nu vill förbundet prata missförstånd och möjligheter.
– Tävlingsmomentet är en viktig del av idrotten för att ha roligt och utvecklas, säger Malin Träff, Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.
Killarna i P13 peppar varandra och ledarna stöttar ödmjukt sina spelare.
"Nu hjälper vi han!" "Lugna dig! - ta med dig laget!" "Bra Hilding!" Goda exempel tas upp i taktiksnacket och killarna gör sitt bästa för att spela som ett lag, spela schysst och följa niomannareglerna trots att de är sju på plan.
– Vi har lite dåligt underlag så vi kör med sju spelare, förklarar Tommy Jörgensen, tränare och passar på att nämna att de tränar på Junexvallen måndagar och onsdagar klockan 18.30-20.00 om någon skulle vilja förstärka laget.
Tävling är en central del av vilken sport man än utövar. Forskning visar att tävlande på fel sätt kan leda till att barn och unga tappar glädjen för sin sport och slutar idrotta.
– Idrott ska inte präglas av stress och press. En miljö där barn är rädda för att göra fel eller tappa sin plats i gruppen är inte bra för utvecklingen.
Riksidrottsförbundet vill lyfta att bra tävling handlar om långsiktig utveckling och inte kortsiktiga resultat. De unga idrottsutövarna ska ha roligt, ta i, kämpa och lyckas med något de inte trodde de skulle klara av.
– Killar - är det roligast att vinna med 10-0 eller 5-4?, frågar Tommy och får "5-4 för då får man lite motstånd" som rungande svar.
Idag har de flesta idrotterna ändrat formen för hur de tävlar. Det kan exempelvis vara färre spelare på mindre planer eller lägre nät. Tabeller och rankinglistor är numera sällsynt för barn under tolv år och vid underläge med fyra eller fler mål i fotboll får det lag som ligger under spela med en extra utespelare tills ställningen är lika.
– Genom lag- och bollidrotternas förändringar får man fler passningar, skott och avslut. Barnen får spela mer och oftare en känsla av att lyckas. Det blir roligare och bättre förutsättningar för deras utveckling, säger Malin Träff i ett pressmeddelande.
Hur slutade då matchen? Jo 6-3 till Skånes Fagerhult.
Walther Svensson har bollen och Emil Bengtsson håller sig i närheten. Foto: Diana Larsson
Taktiksnack. Foto: Diana Larsson
Vedby/Rönne bjöd på tufft motstånd, men Erik Ingemansson kämpar på. Foto: Diana Larsson