Av Diana Larsson
Drakabygget. Den lilla grusvägen slingrar sig bort från väg 24. Omgivningen är vacker och när jag efter en kurva ser en gård vars mangårdsbyggnad lyser i blått så förstår jag att jag hittat Frihetens Verkstad i Drakabygget.
En plats som beskrivs som världens mest lokala plats - ett kulturparadis vid länsgränsen.
– Vi har riktigt mycket på gång, säger Cecilia Zwick Nash, dotter till grundarna och konstnärerna Lis Zwick och Jörgen Nash.
Gården omges av nostalgiska vibbar. Känslan av kreativitet och historiska vingslag rusar genom besökarna och spår efter det så omskrivna konstnärskollektivet finns i varje vrå.
– Det var här som bröderna Jörgen Nash och Asger Jorn skapade ett frirum för att kunna tänka, skapa och arbeta fritt samt experimentera fram nya uttryckssätt under 60-talet. Situationismen föddes och spreds likt en löpeld världen över.
Cecilia drömmer om att öppna upp för konstnärer som vill inspireras och skapa i gårdens olika ateljéer. Foto: Diana Larsson
På den tiden var det inte med blida ögon som Örkelljungaborna såg på Drakabyggets konstnärer. Idag har dåtidens skräckblandade förtjusning bytts till en känsla av stolthet och intresse för gården och dess historia.
– I år är det 65 år sedan pappa köpte gården och det ska vi fira. En annan stor grej är att vi startat en kulturförening. Intresset för Drakabygget är fortfarande stort och det är kul att hitta på saker tillsammans. Det ger energi och kraft när människor går samman.
Spåren efter Jörgen Nashs och Lis Zwicks skapande har bevarats. Foto: Diana Larsson
Maggan Ek och Peter Bengtsson från Allkonstverket sitter med i styrelsen och är lyriska över att det åter bubblar av idéer och aktiviteter på Drakabygget.
– Det viktiga är att man kommer hit och är en go och härlig publik, vill man stanna så är man mer än välkommen. Vi behöver fler händer och vi inspireras av varandra.
Den nystartade kulturföreningen ska föra Frihetens Verkstad mot framtiden. "Det ger energi att verka tillsammans" - Maggan Ek, Cecilia Zwick Nash och Peter Bengtsson. Foto: Diana Larsson
Den 28 juni blir det pompa och ståt när Våxtorp-Båstad Blåsarensemble inviger jubileet klockan 14. Det blir fikaservering, poesi, sång, musik och konstlotteri. Asger Jorns Monumental-ateljé invigs, det finns möjlighet att beskåda utställningen med Lis Zwick och Jörgen Nashs konst och det är vernissage för Mette Aarres stora emalj- och keramikutställning. Hennes konstverk har skapats i gårdens enorma emaljugn och det är glädjande att utställningen ”kommer” hem. Mycket arbete återstår dock innan den 28.e.
– Asger Jorns ateljé drabbades av äkta hussvamp i fasaden. Vi har rivit en stor del och byggt upp det igen, denna gång med ett glasparti mot gårdsplanen.
Foto: Diana Larsson
Idén till en förening föddes under de söndagar Cecilia haft sommaröppet på gården. Nu samlas intresserade med den gemensamma visionen om att med historien i ryggen föra Drakabygget mot framtiden.
– Vi vill att det ska vara en levande kulturplats.
I planerna framåt finns också idén om att öppna upp ateljéerna med tillhörande bostadsdel som en kollektivverkstad.
– Konstnärsyrket kan bli ganska ensamt och då finns möjligheten att komma hit och fördjupa sig i sitt konstuttryck och inspireras.
Cecilia Zwick Nash ställer ut sina föräldrars konstverk på gården i Drakabygget. Foto: Diana Larsson
Just inspirationen, lusten att skapa och idéerna kommer likt en urskaparkraft bara av att vara på plats.
– Det här är en vidunderligt vacker plats så håll ögonen öppna för det kommer mera, säger Peter Bengtsson.
Fotnot. Frihetens Verkstad har öppet varje söndag i juli och augusti klockan 12-15.
Den nystartade kulturföreningen ska föra Frihetens Verkstad mot framtiden. "Det ger energi att verka tillsammans" - Maggan Ek, Cecilia Zwick Nash och Peter Bengtsson. Foto: Diana Larsson