Av Diana Larsson
Det är tisdagskväll och grinden till Örkelljunga Lantmannaaffär står öppen. På bakgården kämpas det med att få fart på grillarna – en kamp mot klockan då matgästerna strax är på ingång. Det är fältvandring hemma hos Martin och Lene Viktorsson. En programpunkt som står på agendan varje vår på initiativ av Örkelljunga Hushållningsgille, LRF och Lantmannaaffären.
Ett 60-tal personer har tagit tillfället i akt att ute i fält ta del av Birgitta Gunnarsson, Hushållningssällskapets, goda råd angående näringsämnen och gödslingar.
– Vi tittade på en ettårig vall som ser lite gles ut och är gul i topparna. Nu ska jag prova kaliumsalt och se om gräset blir frodigare, säger Martin Viktorsson, som var den i föreningen som stod på tur att ha fältvandringen på sina marker.
– Det är alltid lite nervöst, men det får man ta. Man delar erfarenheter, träffas och alltid lär man sig något.
Birgitta Gunnarsson berättar att vallar är oerhört kaliumkrävande särskilt vid återväxten.
– När det börjar blekna och topparna är intorkade så tänker många kväve, men tänk istället kalium. I området finns många köttdjur och särskilt nötgödsel är kaliumrik, säger Birgitta som passar på att tipsa om att lantbrukare med köttdjur bör ha selen och e-vitamin i mineralfodret.
Gunnarsson kommenterar också att det alltid kommer mycket folk till Örkelljungas fältvandringar.
– Fakta är inte det viktigaste utan möjligheten att träffas. Här brukar stämningen höjas av oväntade inslag som teater och någon gång drogs ett tröskverk igång. Det är ett väldigt duktigt, händigt och finurligt folk här ute.
Hushållningsgillets ordförande Susann Jansson, kassör Kristina Gabrielsson och Cecilia Lindén börjar lägga på hamburgarna. Strax därefter rullar tre traktorekipage med fullsatta vagnar in på området. Föreningen har funnits i många herrans år och sammanhållningen bland de 60 medlemmarna grundas i intresset för odling, trädgård och djurhållning.
Tre aktiviteter genomförs årligen – årsmöte, fältvandring och studiebesök.
– Den 17 augusti besöker vi Sällerås Lantbod och sedan fikar vi vid Vita Sjö. Det är endast för medlemmar, men det finns plats för fler, säger Susann, som tillsammans med Magnus utgör kommunens sista mjölkbönder.
– Tänk 1981 när årsredovisningen för Örkelljunga Mejeriförening hade 276 leverantörer, säger Kenneth Svensson, pensionerad mjölkbonde från Smedhult, som beskriver utvecklingen.
– Förr odlade varje gård spannmål, det existerar inte idag. En tråkig utveckling och jag är tyvärr rädd att jordbruksverksamheten kommer krympa ytterligare. Den nya generationen plantar eller låta markerna växa igen. Som tur är har min dotter och svärson tagit över gården och driver jordbruk med köttdjur och några hästar. Numera är jag lite konsult.
Emil Råpsten, lantbrukssäljare, tar ton och summerar säsongen hittills:
– Vi har lyckats väl med vårutsädet. Alla har fått det de önskat trots att det råder brist och är svårt att få fram. Gödningen har legat ganska stabilt jämfört med i fjor. Nu väntar vi på det nya gödselåret så om några veckor vet vi - då brukar priserna vara lite lägre. Sedan är det hög tid att fundera på höstutsädet som det också kan bli brist på.
Kvällens lilla snackis: Många har djur på skogsbeten och problemen med fästingar diskuterades. Ett av knepen som snappades upp var att vitlöksgranulat kan ha en avskräckande effekt.
Susann Jansson och Cecilia Lindén stod för grillningen. Foto: Diana Larsson
Bröderna Viktorsson tackade inte nej till kvällsmat i form av hamburgare. Foto: DIana Larsson
Välbesökt fältvandring i Drakabygget. Foto: Diana Larsson
”Alltid lär man sig något” tycker Martin Viktorsson som hade fältvandring på sina vallar. ”Frågan är hur man får bort smörblommor och skräppor”. Foto: Therese von Hausswolff