ÖRKELLJUNGA 2024-11-03 KL. 15:31

Etnologen: "Vi konstaterar att båda är populära"

Av Diana Larsson

Ljus på gravar och i pumpor, hedrande av de som inte längre är i livet och utklädda barn som busar. Alla helgons dag och Halloween infaller i månadsskiftet oktober, november. Här reder vi ut vad de båda högtiderna står för och när de firas.

Etnologen:
Allhelgona är en tid för reflektion och saknad -en högtid som uppmärksammas allt mer av den ovane kyrkobesökaren. Sara Engström och Jan Cada. Foto: Diana Larsson

Allhelgona och Halloween knyts samman då de båda folktraditionerna handlar om döden, men med olika rituella språk. I Norden möts döden med sorg och vördnad, medan det under Halloween dyker upp dödsväsen på ett mer lekfullt sätt.

– Det finns de som provoceras när barn dyker upp som dödsväsen. För oss i Norden är det jätteladdat. Kulturellt sett så är barnen fredade från olyckor och död. När de söta barnen då kommer från dödsriket så kolliderar det, förklarar Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.

Vad gäller Alla helgons dag så blir första lördagen mellan 31 oktober och 6 november en helgdag i mitten på 1950-talet. Det är nu vi på allvar börjar fira högtiden.

– Tidigare tände vi ljus på gravarna på julafton, något vi gjorde fram till kriget. Allhelgonas storhetstid var på 1950-60-talet, sen dämpades den, för att åter stärkas de senaste två decennierna.

Jonas Engman menar att Allhelgona och Halloween inte är en motsats till varandra.

– Den ena tar inte från den andra. Det är högtider som har olika publik. Halloween har blivit barnens högtid och Allhelgona samlar familj och släkt.

När firas Halloween?

– En del blickar till USA där man firar den 31 oktober, men det finns ingen given tidpunkt i Sverige. Halloween firas hela veckan till skillnad från Allhelgona som är en helgdag i kalendern.

Allhelgonahelgen är den tid på året då vi uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Vi påminns om att döden finns och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.

Jan Cada, komminister i Örkelljunga pastorat, berättar att Allhelgonahelgen blivit den ovana kyrkobesökarens högtid.

– Detta möter vi genom att vår personal närvarar ute på kyrkogårdarna och bjuder på fika. När vi lägger blommor och tänder ljus på våra anhörigas gravar får vi en chans att reflektera över vårt eget liv och när vi möter människor i saknad öppnas det upp för samtal.

Diakoniassistent Sara Engström tillägger att det skapas en social samvaro ute på kyrkogården under Allhelgonahelgen.

– Minnen delas och mitt i saknaden kommer man ihåg de fina stunderna.

Svenska kyrkan ser allhelgona som ett ypperligt tillfälle att sprida lite ljus i världen.

– Det kan det inte bli för mycket av, säger Sara Engström.

Halloween har sitt ursprung i irländska och anglosaxiska All hallow’s eve. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor. Traditionen följde de irländska emigranterna till USA där den utvecklats och blivit barnens högtid.