NYHETER 2024-05-23 KL. 10:00

Leifs jättegetingbo "Aldrig sett större"

Av Per Brolléus

– Det var långt över en halvmeter, säger Leif Holmström och visar bilden på boet han plockat ner från vinden. Troligtvis rör det sig om ett bålgetingbo som upptäcktes när taket skulle renoveras i Leifs fritidshus i Sunnerå.

Leifs jättegetingbo
Foto: Privat, Adobe

– Det är nu man ska passa på och avlägsna getingbon som börjar byggas upp. Nu är de små och smidiga att plocka väck. Man bör nog inte vänta tills boet är som på bilden, säger Leif som gjorde jättefyndet på vinden mitt i vintern.

– Jag hade aldrig vågat hålla i boet så om det hade varit på sommaren. Det är ju gigantiskt. Jag är dessutom allergisk mot getingstick.

Leif och säkert tusentals andra husägare bör passa på nu och spana efter bon som så småningom kan bli alldeles för stora för att hantera själv. Samtidigt ska man komma ihåg att getingarna är en oerhört nyttig och viktig insekt. Kan man låta de bygga ett bo i en bod eller ett ställe man inte behöver vara i så är det väldigt bra.

– Jag har redan plockat fem-sex bon i mina hus den här våren. Förra året fick jag ta hjälp av Anticimex för att få bort ett bo som satt riktigt illa till.

En brun papperspåse upphäng där man precis plockat ner ett bo är ett tips som många kommer med. Huruvida det är effektivt märker man nog själv. Påsen ska få getingarna att tro att det redan finns ett bo och därmed flyttar de någon annanstans eftersom de inte alls gillar andra getingar.

– Nej, dom är som jag. Jag gillar inte heller getingar, säger Leif Holmström.

Getingdrottningarna håller på eller har precis avslutat sitt letande efter en bra plats att bygga bo på och de första lagren av husväggar börjar komma upp. Och de växer snabbt. Enligt Anticimex så är det bara just nu som det är ”ofarligt” att plocka getingbon.

Från Anticimex hemsida: Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv.