NYHETER 2024-08-22 KL. 20:00

Grattis gott folk – reapris på elen just nu

Av Per Brolléus

Grattis gott folk – reapris på elen just nu
Foto: Adobe

Samtidigt som den stora diskussionen om ny kärnkraft är riktigt het så är elpriserna iskalla. Just nu kostar elen i södra Sverige i princip ingenting. Det började i onsdags med priser på några ynka ören per kilowattimme, torsdagen var maxpriset för den som har timavtal 22 öre, men större delen av dygnet var det priset nere strax över noll öre. Fredagen blir ännu billigare med ett högstapris på morgonen på 7 öre och sedan så nära noll man kan komma. Någon timme är priset dessutom på minussidan.

Och det låga elpriset kommer förmodligen hänga i även över helgen, då det brukar vara som billigast lördag och söndag varje vecka. Det innebär att vi kan få fem dagar i rad med ett elpris som är i det närmaste obefintligt. Dock ska man veta att varje kilowatt kostar att tanka hem, men det priset är detsamma oavsett vad strömmen kostar.

Snittpriset hittills i augusti är 56 öre/kWh, men de närmsta dagarna kommer få den siffran att sjunka rejält. För två år sedan var snittpriset i augusti 3 kronor och 5 öre. Vissa timmar låg priset då på långt över 5 kronor per kWh.

De senaste och kommande dagarna lär snittpriset ligga på maximalt 5 öre, det vill säga att snittpriset 2022 var ungefär 60 gånger högre jämfört med priset dessa dagar, onsdag till söndag. En hisnande skillnad.

Om man stoppar in elen med dessa priser i en elbil så motsvarar augustipriset 2022 att 100 mil kostade ungefär 600 kronor att köra. Just nu kostar 100 mil bara 10 kronor. Eller, om man hellre vill, för samma peng kan man just nu köra 60 normalprogram i tvättmaskinen som i augusti för två år sedan räckte till EN tvätt (cirka 4 kronor och 50 öre). Så passa på att göra rent nu.

Observera att vi har räknat högt när vi satt ett snittpris på elen i dessa fyra dagar. Troligen hamnar snittpriset på en nivå på något enstaka öre istället för de 5 öre vi räknat på.