NYHETER 2024-09-04 KL. 06:00

Först ingenting – sen hur mycket som helst

Av Per Brolléus

Elpriset är för många ett mysterium just nu. Och det är södra Sverige som får betala 23 gånger mer än övriga Sverige per kilowattimme. Detta sker alltså samtidigt som solen skiner och det är rejält blåsigt och södra Sverige självt producerar osedvanligt mycket ström.

Först ingenting – sen hur mycket som helst
Elpriserna i början av september har chockstuckit jämfört med slutet på augusti. Foto: Adobe och skärmdump Elbruk.

Problemet stavas kontinenten och framförallt Tyskland, enligt tidningen Affärsvärlden som pratat med analytikern Christian Holz. Han menar att vi måste vänja oss vid våldsamma skillnader från dag till dag.

Sista veckan i augusti var elen rekordbillig och skänktes bort. Någon dag senare, definitivt utan försämrade väderförhållanden så är hundra gånger dyrare.

I måndags betalade södra Sverige (elområde 4) tio gånger mer än elområde 1, 2 och 3. Under tisdagen betalde elområde 4 hela 23 gånger mer per kilowatt än elområde 3 och 4, dvs Norrland.

Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis, säger till tidningen Affärsvärlden att dessa stora skillnader från såväl dag till dag som mellan olika områden måste vi vänja oss vid.

Under tisdagen snurrade vindkraftverken kraftigt i södra Sverige och gav mer energi än kärnkraften och solenergin låg i det närmaste på ett max. Samtidigt som södra Sverige producerade väldigt mycket el så exporterade Sverige stora mängder till bland annat Tyskland. Därigenom, utan att gå in på exakt hur, trissades priserna just i de södra delarna och kom under tisdagkvällen upp i nästan fem kronor per kilowatt. Det är alltså 500 gånger mer än det kostade för en vecka sedan då priset låg på 1 öre, vilket i och för sig är snudd på osannolikt lågt.

Men det är inte topparna i priset som väcker mest uppmärksamhet senaste tiden utan att det varit så dyrt i snitt, åtminstone om man jämför mot slutet av augusti. Under onsdagen är genomsnittspriset 1,51 kr per kilowattimme. För den som har timpris är det som ”värst” klockan 18-19 då varje kWh kostar 4,31 kr.