Av Peter Jakobsson
Utställningen med Micael Bindefelds stora växthusfest har nu öppnat i Erikshus på Norrviken. Det är en storslagen tillställning som inringas av alla möjliga ätbara frukter, kryddor och bär. Ett fulldukat matbord som spänner nio meter står på en matta av smultron i utställningens centrum. Micaels vision fick han förverkliga fullt ut.
Micael Bindefeld började intressera sig för växter redan som treåring då han hängde med morfar som fixade i trädgården.
– Morfar var en stor förebild för mig och satte en stark prägel på mig, speciellt när vi odlade och lagade mat tillsammans, förklarar Micael Bindefeld som annars är mest känd för att vara Sveriges främste festarrangör.
På Norrviken visste man även att Micael har ett stor växtintresse och det fick samarbetet att bli av. Camilla Berthilsson, vd på Norrviken, och de andra anställda är nu stolta att kunna presentera utställningen som planerats under lång tid.
– Det fina i vårt samarbete med utställningen är att vi hela tiden respekterat våra olika professioner. ”Inget är omöjligt” har varit som en röd tråd när vi skapat utställningen tillsammans. Med Micaels varma personlighet och stora ödmjukhet har vi tillsammans skapat något som vi kan vara stolta över, säger Camilla.
När Micael fick frågan om att skapa en utställning på Norrviken tvekade han inte en sekund.
– Norrviken har ett fint rykte långt bortom Bjäre, ett varumärke som det pratas om långt upp i norr. Det finns alltid en respekt och andakt när folk pratar om Norrviken. Att jag blev tillfrågad att göra en utställning här var helt otroligt. Sen när jag lärde känna personerna på Norrviken så insåg jag ännu mer att detta kunde bli något riktigt bra, vi klickade i våra ambitioner, förklarar Micael och betonar att han fått mycket hjälp på vägen.
– Jag har inte gjort allt själv utan det är många som varit inbladade i skapandet av utställningen. Aldrig har någon sagt ”det där kan vi inte göra”, allt har hela tiden varit möjligt. Så det blev lite extra allt med utställningen, helt fantastiskt!
På utställningen ”Micaels stora växhusfest” är middagen uppdukad på det enorma matbordet som vilar på en levande smultronmatta.
– Det tror jag aldrig har gjorts förr, säger Micael.
Vad ska man inte missa när man besöker utställningen?
– Man ska framför allt komma flera gånger under sommaren då allt kommer förändras så mycket när det växer. Det kommer skifta fort då det växer jättefort inne i växthuset, förklarar Micael.
Micael är på plats för invigningen av utställningen men behöver inte vara där och ta hand om allt som växer under sommaren.
– Jag skulle gärna vara det men det kan jag tyvärr inte. Det finns folk som kommer sköta om och skörda allt som växer i utställningen, sen kommer det att syltas och saftas och slutligen finnas till försäljning i Norrvikens egen butik. Recepten på hur vi gjort kommer finnas på Norrvikens hemsida.
Det stora bordet och stolarna vilar på en matta av smultron. Micaels egendesignade porslin är uppduktat till ett stort sällskap. Allt omringat av växter, de mesta är ätbart. Foto: Peter Jakobsson
Vad är det som fascinerar dig med att safta och sylta?
– Det är en del av ett kretslopp. Det är underbart att hålla på med jorden och det som växer. Jag tror att alla människor har gröna fingrar men det är inte alla som ger utlopp för dem.
Hur lockar man fram de gröna fingrarna?
– Genom att känna på jorden. Jag brukar säga att man aldrig ska använda handskar när man håller på i odlingslandet. Vem har handskar på när de lagar mat? Man behöver uppleva myllan och fukten i jorden. Så bästa sättet att lära känna sin trädgård är att avstå handskar.
Festen som Micael dukat upp till i växthuset är storslagen. Vi undrade om det ser ut så när han dukar upp till privata fester på landstället.
– Haha, inte riktigt! Det är visserligen mitt porslin men fullt så storslaget brukar jag inte ha det. Det vi har skapat på utställningen är inget man kan göra helt själv. Vi har ju varit ett helt gäng som hjälps åt.
Runt middagsbordet som står på smultronmattan finns andra odlingar.
– Det är en liten äng med kronärtskockor, på ett annat ställe är det zucchini, auberginer, pumpor. På ett annat ställe är det chili, paprika, gurkor, tomater, rabarber, timjan, lavendel och många typer av citrusfrukter. Idén är att det mesta ska gå att äta, säger Micael.
Utställningen med Micaels stora växthusfest pågår nu och fram till 24 september.