Av Diana Larsson
Den 20 januari närvarade Björn och Maria Olsson vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni på Kungliga slottet.
– Det är häftigt att vi har varit på slottet, tagit emot ett pris från kungens hand och att vi sen åt middag på slottet med en massa höjdare och kändisar, säger Björn.
Under ceremonin delade Kungen ut akademiens medaljer och diplom för insatser inom svensk matkultur. Björn och Maria som driver Vikingfågel fick diplom för ”Exemplarisk uppfödning av hönsfåglar, ankor och gäss, med egen foderodling och gårdsslakteri”.
– Att vi skulle få pris kom som en blixt från en klar himmel och jag trodde först att någon drev med oss.
Men akademin hade bestämt sig så när inbjudan anlände några veckor före ceremonin så var det bara till att ändra om i kalendern och byta arbetskläderna mot finstassen.
Man kanske inte tror det när man ser mig i vinteroverall – men helt ärligt så har jag en sju, åtta kostymer och en jäkla massa slipsar.
Att ha träffat kungen ses som en fjäder i hatten och ett trevligt erkännande. Själva prisutdelningen, handslaget med kungen, lovord från topprestauranger och ett gott snack med landsbygdsministern är minnen de sent kommer att glömma.
– Vi pratade mycket med landsbygdsministern som jobbar för att få bort jordbruket som en miljöfarlig verksamhet. Han vill gärna komma ner på studiebesök. Vi blev också jäkligt positivt överraskade över hur mycket humor vår talman Andreas Norlén har!
Den oplanerade vistelsen i Stockholm var ett trevligt avbrott i vardagen.
– Ena dagen tar man kungen i handen och den andra är man tillbaka i verkligheten, men visst är det kul att ha fått glänsa lite.
Gastronomiska akademien...
... bildades år 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Prins Bertil var en av akademiens ledamöter. Kungen är ledamot och innehar akademiens tallrik nr 17.
Akademiens syfte är att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. Akademien delar kontinuerligt ut medaljer, diplom, pris och stipendier samt anordnar seminarier inom gastronomi.