Av Diana Larsson
Den 31 juli 2020 var en ödesdiger dag för Perstorps hembygdsförening. Då eldhärjades huvudbyggnaden och mängder av hembygdsföremål blev rök- och vattenskadade. Men där ett kapitel slutar börjar ett annat.
– Vi har haft ett tydligt mål att samlas kring. Det som till en början kändes som en katastrof har definitivt satt en ny agenda för föreningen, säger Per Gillenius, ordförande.
Stärkta av det inträffade har föreningens medlemmar med gemensamma krafter lagt ner tusentals timmar på att röja efter branden, sortera, flytta och lagra mängder av föremål. I juni 2023 fick de åter tillträde och har sedan dess fokuserat på att ställa i ordning.
Med målet att hembygdsgården ska möbleras likt ett hem konstateras det att föremålen är för många för att husa.
– Nu pratar vi mycket om var vi ska dra gränsen för att det inte ska bli övermöblerat och knökat med saker, säger Ann-Sofie Ludvigsson, vice ordförande.
Hembygdsföreningens vision är att stärka hembygdsgården som mötesplats. Varje tisdags- och onsdagsförmiddag träffas medlemmarna för att umgås, arbeta och fika. Vid Söderåsen Nu:s besök sorteras föremål som sanerats hos Schröder i Tyringe och logen ska tömmas för att få fram trägolvet som är i stort behov av skurning. Jan Bengtsson kommer gående med ett gäng stövlar som ska in i skomakarhörnan och samtidigt förbereds fikan där de snart samlas för att prata om stort som smått.
I detta nu förbereder föreningen sig för deras kombinerade invigning och byggnadsvårdsdag den 28 april klockan 11-15.
– Huset har återuppbyggts enligt gamla metoder så den 28e ska vi ha stationer där olika byggnadstekniker demonstreras. Det blir bland annat lerklining, fönsterrenovering och träbasning. Brunnsorkestern Korkarna står för musiken, Karin sitter vid vävstolen, Helen från Enetorpets byggnadsvård är på plats liksom Nisse Nilsson som lägger vasstak, förklarar Gillenius.
Lägg därtill barnaktiviteter, servering samt loppis och auktion på dubbletter och föremål som föreningen har till övers.
Visste du att…
… hembygdsföreningen har beviljats Leadermedel för att skapa en professionell utställning om Perstorps företag och företagare i dåtid, nutid och framtid. En fysisk utställning ska byggas på ovanvåningen. Denna kommer att kompletteras med en digital variant. Deadline – oktober 2024.
…hembygdsgårdens örtagård är på väg att återuppstå. Likt tårtbitar kan man skymta hur den en gång sett ut. Vill du bidra med din tid eller har växter till örtagården? Kontakta Kjell Andersson på 0738-10 30 80.