BJUV 2024-05-13 KL. 08:00

Rovdinosaurier har åter tystnat

Av Diana Larsson

Dinosauriefynden i Alberts Schakt blev snabbt en världsnyhet. Den 12 oktober 2022 går till historien som dagen då blickarna föll på Billesholm och alla pratade Skånesaurus. Men vad hände sen?

Rovdinosaurier har åter tystnat
Fascinerande fotspår efter dinosaurier i Billesholm. Foto: Press

Vi tar det från början. När cykelhandlaren Sven Jönssons sambo Annika Andebark fick klimatångest uppstod en het debatt kring Jönssons fyrverkeriförsäljning. Detta resulterade i en förlikning där vinsten skulle gå till klimatprojekt. I september 2018 förvärvade Sven Jönssons cykelaffär dagbrottet Norra Albert av Höganäs Borgestad som första projekt. En mountinbikebana anlades på den höglänta delen samtidigt som forskare från bland annat Uppsala Universitet ägnade sig åt utgrävning nere i lertäkten.

Forskarnas fynd av 200 miljoner år gamla fotavtryck från rovdinosaurier, skelettdelar och växtfossil skedde i det tysta. Fynden överraskade forskarna då de visar på att köttätande dinosaurier av den här storleken fanns långt tidigare än vad som hittills varit känt. Flera hundra fotavtryck har dokumenterats i något som varit en flodbädd.

– Detta är den enda platsen i världen där man kunnat studera växtföljd i lager. Tack vare fynden här kan forskare från hela världen tidsbestämma sina växtfossil, förklarar Andebark.

När utgrävningen närmade sig sitt slut hade Annika Andebark förberett pressträffen – och vilken nyhet det blev!

Nu har snart två år passerat och pratet om Billesholm och dinosauriefynden blir allt svagare. Annika Andebark har provat olika vägar för att skapa en utställning, men ännu inte fått något gensvar.

– I motvind lyfter drakarna. Vi har möjlighet att få kopior av allt material, säger Annika, som vill bygga en bro mellan vetenskap och vetgiriga genom att skapa en destination som inspirerar till hållbarhet.

Som ett första steg till att stärka Billesholm som attraktivt besöksmål kommer Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm ansöka om projektmedel via Leader.

– Rent konkret handlar det om att ta fram cykelkartor som inspirerar till mer cykling på Söderåsen, skyltar och utveckling av hemsidan Upplev Billesholm. Den handlar också om att få företag och föreningar att samarbeta för att locka fler att besöka Söderåsen. Tanken är att säsongen inleds med Litteraturrundan första helgen i maj och avslutas med Dinosauriedagar andra helgen i oktober. Dinosauriedagarna är tänkta att arrangeras i samarbete med Evolutionsmuseet i Uppsala, Naturhistoriska Riksmuseet, Team Albert MTB och Billesholms Musikkår.

Hur skyddas Alberts Schakt från fossilletare?

– Enkelt. Vi slutade pumpa bort vattnet så platsen skyddas genom att dagbrottet är täckt med vatten.

”Gör jag något så blir det ”all in””. Annika Andebark brinner för Moder Jord och har gett sig den på att Billesholm ska sättas på kartan som unikt besöksmål. Bygdens natur och historik är väl värda att kämpa för. Foto: Diana Larsson