ÅSTORP 2024-10-04 KL. 12:10

Skärpt tongång kring skärmar

Av Diana Larsson

Sämre sömn, depression, missnöje med den egna kroppen. Detta är några av de negativa hälsoeffekterna av för mycket skärmanvändning. Nu presenterar Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen nya rekommendationer kring skärmanvändning.

Skärpt tongång kring skärmar
Foto: Diana Larsson

Svaret är enkelt - drastisk minskad skärmtid för att åter få balans i livet.

Rekommendationerna innebär kortfattat: Ingen skärm till barn under två år, inga skärmar i sovrummet, följ åldergränsen på sociala medier och spel och föräldrar bör aktivt styra vilket innehåll barnen tar del av och samtala kring skärmanvändning.

Syftet med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn och unga, samt minska exponeringen för olämpligt innehåll.

– Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet men också för barn och unga själva. Vi hoppas att det ska bidra till en bättre balans, motverka problematisk användning och vara en hjälp i familjers vardag, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

I undersökningar bekräftar barn och unga att det är lätt att fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet.

Fakta:

Rekommenderad skärmtid:

0-2 år - Ingen skärmtid

2-5 år - Max 1 timme / dygn

6-12 år - Max 1-2 timmar/dygn

13-18 år - Max 2-3 timmar / dygn

Tallriksmodellen visar vad vi bör äta för att kroppen ska fungera bra och orka längre. Den mentala tallriksmodellen beskriver vad vi kan göra för att må så bra som möjligt i våra tankar och känslor.