SPORT 2024-09-19 KL. 18:00

En elakare Sjödin ska ge resultat framåt

Av Roger Bengtsson

En elakare Sjödin ska ge resultat framåt
Foto: Pelle Börjesson/Bildbyrån

I en genomkommersialiserad ishockeyvärld är 21-årige Linus Sjödin något så rart som en genuint egen rögleprodukt. När backen Samuel Jonsson inför den här säsongen flyttade till Finland står Sjödin kvar med den grön vita fanan som den enda i årets lagbygge som tog sina första skridskoskär i bandyklubben från Ängelholm. Nu tänker centern ta nästa kliv och göra större avtryck i poängstatistiken.

– Jag har krigat hårt för att nå hit, förklarar Linus Sjödin efter ett träningspass. Lyftet fick jag när jag kom med i Rögles U 18-lag, sen har det rullat på. Mina första år i a-laget var lite upp och ner, menar Sjödin. När man inte riktigt har en plats i laget så blir man osäker på mycket. Räcker jag till, ska jag spela annorlunda, ska jag spela överhuvudtaget? Frågorna skapar en osäkerhet och det bromsade min utveckling en aning, tror jag, resonerar röglecentern. Det stora spelmässiga lyftet kom under förra säsongen.

– När Roger Hansson kom in i klubben kände jag direkt ett större förtroende, det har också gjort mycket för min utveckling. Man vågar ta för sig mer, vågar hålla lite längre i pucken, ta lite mer plats, förklarar Linus Sjödin.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Under försäsongen har Linus Sjödin fått en tydlig roll och placering i Rögles fjärdelina. En ”gnuggar-kedja” med förtroende offensivt men vars primära uppgift blir att döda motståndarnas powerplay, förstöra och trasa sönder.

– Vår kedja vet vad som ska göras och är bra på det. Men för egen del har jag också fått förtroende i andra kedjor när det har behövts. Då lyfter självförtroendet ytterligare och man vill spela ännu mer, berättar Sjödin. Jag köper min roll och ger allt i den, men samtidigt ska ingen annan forward känna sig säker på sin plats, ler 21-åringen.

Rögle BK har avslutat sin försäsong och kastar sig nu in i 52 grundomgångar av SHL. Lagets backbesättning är i stora delar nybyggd och även målvakts- och forwardssidan har stuvats om.

– En väldigt bra grupp, med många som kan leda, berättar Linus Sjödin. Det finns många som vill ta ansvar och hjälpa laget framåt.

Sjödin målar sen upp vad röglefansen ska förvänta sig när det är match i Catena Arena.

– Lite samma bild som i slutspelet i våras. Vi ska komma ut hårt, vara bra defensivt, ha en hög lägstanivå över hela grundserien.

Linus Sjödin trycker gång efter annan på Rögles defensiv och betydelsen av den.

– En bra defensiv vinner titlar, så är det bara, ler Sjödin när han avfyrar en gammal idrottsklyscha. Vi har lagt väldigt mycket tid och kraft på att få vårt försvar att sitta och fungera, under försäsongen. Vi har också haft stort fokus på hjälpa varandra i våra roller. Om någon skulle falla ur den spelmodell vi vill ha så ska han snabbt dras in i rätt roll igen. Det är allas ansvar, hela tiden. Jag tycker det fungerat bättre och bättre så här långt, konstaterar Sjödin.

Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Linus Sjödin har ambitionen att göra fler poäng under grundserien. 3+5 som det blev under den förra är på tok för lite, enligt röglecentern.

– Jag har tränat extra på avslut med tränarna Max Bohlin och Pelle Prestberg och det har varit till stor hjälp. Sen måste jag bli lite elakare inne framför motståndarmålet, förklarar Sjödin. Det handlar om små små grejor. Peta på någon skridsko, trycka till en motståndare i ryggen lite lagom hårt utan att gå över domarnas gräns. Då kan man få några tiondels sekunder extra och trycka dit pucken. Sen tjatar tränarna på mig att jag måste bli lite mer egoistisk. Inte leta pass hela tiden utan gå på avslut själv. Den omställningen är det svåraste för den sitter bara i skallen. Men jag jobbar på det, avslutar Linus Sjödin.

Roger Bengtsson