Av Diana Larsson
Liten, familjär och trygg. Så beskrivs Oderljunga skola av elever, föräldrar och personal. Dock har tryggheten fått sig en rejäl törn sedan beskedet om att skolan är nedläggningshotad.
– 29 barn blir ledsna om kommunen lägger ner vår skola, säger Wilhelm som går i tvåan.
Eleverna på Oderljunga skola är ledsna och oroliga över sin framtid. Skolan med 29 elever är deras trygga punkt där alla känner alla, alla blir sedda och det råder lugn och ro i klassrummen.
– Vi leker med alla och vi älskar vår skola och våra lärare, säger Kevin, Agnes och Viktor.
Eleverna beskriver glatt hur roligt de har i skolan. De är alla kompisar som ställer upp för varandra och lärarna är bra. Dock skuggas känslan av trygghet av den ovissa framtiden. Ska skolan läggas ner efter sommarlovet eller kanske redan efter jullovet?
– Jag har en klump i magen och har svårt att sova, säger Alvar. Klumpen i magen delas av deras lärare Emma Forsbacka.
Föräldrar och barn är eniga: "Vi kommer att kämpa tills skolan får vara kvar." Foto: Diana Larsson
– Jag har arbetat både på stora och små skolor och jag väljer den lilla skolan alla dagar i veckan. Här är det studiero och jag känner att jag kan göra ett bra jobb.
Föräldrarna är mer än nöjda med skolans personal och menar att personalen har alla gjort ett aktivt val när de trots rekryteringsförsök in till centrala Perstorp valt att stanna i Oderljunga.
Den 17 april blir ett datum som invånarna i Oderljunga sent kommer att glömma. Då kom beskedet om en eventuell nedläggningen av skolan som en blixt från klar himmel. Verksamheten blir för kostsam då skolan med plats för 60 elever endast fyller hälften av bänkarna.
– Tydligen har det legat som ett tjänstemannaförslag redan i december, men det har det inte yttrats om.
I början sa politikerna att de tacksamt tar emot förslag på hur fler elever ska lockas till Oderljunga, men allt vi säger slåss bort, säger Emelie Dockenfelt som tagit ledningen för landsbygdens kamp för sin skola.
Jennifer och Jesper van Miller valde att lämna Helsingborg när deras barn skulle börja i skolan. Oderljunga skola var det som avgjorde
vart flytten skulle gå.
– Här är nära och litet. Vi vet flera som går i tankarna att lämna Helsingborg för att barnen ska kunna gå i en liten och trygg skola. Att lämna storstaden för att kunna välja byskolor ligger i tiden.
Eleverna känner stor oro inför att kommunen vill stänga deras skola. Foto: Diana Larsson
Filip Kronquist har själv gått på skolan och nu är det sonens tur. Han ställer sig frågande till hur tjänstemän och politiker räknat.
– Först skulle de spara 5,4 miljoner, nu pratar de om 4,4 miljoner, men det kostar 3,6 miljoner att driva den. Samtidigt har de kunnat lägga tre miljoner på en konstgräsplan.
Gammal som ung är alla överens om att istället för att se Oderljunga som en belastning så borde de se skolan som en tillgång – något Perstorps kommun borde vara stolt över.
– Se till att fylla de tomma platserna och sätt Oderljunga på kartan, är bybornas uppmaning till politikerna.
Föräldrarnas förslag för fler elever till Oderljunga:
Inför ett öppet hus inför varje skolval där det klart och tydligt visas vilka alternativ som finns. Få vet om att det går skolskjuts mellan Perstorp och Oderljunga.
Bygg ut förskolan i Oderljunga, så kommer fler barn också söka sig till skolan.
Profilera skolan – exempelvis ger det naturliga och lantliga läget ett mervärde.
Detta har hänt:
17 april gavs beskedet om en eventuell nedläggning av Oderljunga skola
27 juni lämnades 521 namnunderskrifter över till kommunalråd Ronny Nilsson (S). Detta som en protest mot tjänstemannaförslaget.
9 augusti höll Oderljunga SoL ett möte där kritik lyftes kring otillräcklig konsekvensanalys där det bland annat påpekades att lärarna inte fått komma i tals. Frågan ställdes också om hur kommunen kunnat låta det gå så långt att hälften av skolans bänkar gapar tomma.
6 september hölls en medborgardialog med den politiska majoriteten där kommunens ekonomiska förutsättningar diskuterades. Mycket fokus lades på Oderljunga skola och en levande landsbygd.