Av Diana Larsson
Vem som helst kan göra fina dukningar till jul och nyår. Med små medel, lite tid och fantasi så kan dukningen enkelt tas till nästa nivå. För Jemima Klässman på Hjelmsjöborg är lyxiga dukningar något av en specialitet.
– Vi vill skapa vackert. En fin dukning visar att någon haft en omtanke, man sträcker på sig och det blir härligare samtal. Gästerna känner sig mer välkomna och omhändertagna. Här är det viktigt att man som värdinna inte glömmer att njuta. Det är samtalen man minns, säger Jemima.
Att se det vackra i utrensade prylar och låta dem ta plats i glamourösa dukningar kittlar kreativiteten. Jemima älskar att samla på fina saker. Hon fyndar i secondhandbutiker och upplever att gamla sakers kvalité ofta är betydligt bättre än det nyproducerade.
– Jag tycker om återbruk. Vem som helst kan göra fina dukningar utan att det kostar jättemycket. Man tager vad man haver.
Årets secondhand-julklapp är ljusstakar, något som finns i alla former och storlekar på vilken loppis som helst. Just ljusstakar, porslin och naturmaterial lägger ofta grunden i Jemimas skapande.
Atmosfären på Hjelmsjöborg andas vardagslyx och med alkoholfritt bubbel i ett vackert glas beskriver Jemima hur hon skapar dukningar som andas perfektion. Ett stressreducerande tips är att göra en grej av dukningen och gärna redan kvällen före bjudningen.
– Blanda en god drink, sätt på lite musik och duka. Nästa morgon kan man njuta av en härlig frukost, fixa sig själv och ordna med maten i lugn och ro.
När julen klingat av packas loppisfynd, rosetter, samlartallrikar och ljusstakar ner i plastlådor som ställs undan till nästa jul.
– När jullådan tas fram blir man påmind om allt det vackra som man glömt att man har.
Traditionell jul med twist
Här får samlartallrikarna revansch.
– Det är trevligt med en mindre tallrik till julbordets kalla med sill och ägg. Servera gärna sillen i fina glasskålar. Har man lagt tid på att lägga in egen sill så är det trevligt att sitta länge och njuta av både samtal och det som serveras.
Röda sidenband hör julen till och rosetter har blivit inne och är en lyxig detalj på buteljer, i ljuskronan och kring skinkgaffeln.
– Knyt ett vackert band av jute eller rött siden om tygservetten. Placera hyacinter i tennbägare och glöm inte gräva ner dem i rabatten när de blommat klart så kommer de igen till påsk. Ta gärna in lite mossa från trädgården. Tänk på att det inte är tillåtet att plocka mossa utan markägarens tillstånd.
Med trollhassel eller granris på bordet läggs grunden till dekorationen. Med hållare för julgransljus och blomvaser som kan fästas på grenar (finns i blomsteraffärer) blir intrycket lite extra tilltalande. Duka med gamla silverbestick, tillsätt detaljer som nejlikedekorerade apelsiner och trevliga ljusstakar samt varför inte köpa olika vinglas så gästerna vet vilket som är deras.
Våga vägra julens röda
För de som inte vill ha julens röda toner tipsar Jemima om ett grönt alternativ med en krispig touch.
– Det blir en trevlig julmiddag där amaryllisen står för julens röda.
Till denna dukning har julkulor, rosetter och servetter köpts i vanlig affär.
– Silver och tenn blir väldigt vackert tillsammans med rosa ljus och servetter i grönt. Julgranskulor behöver inte vara i granen utan är en fin detalj i dukningen.
Nyårsdukning à la vitt och guld
Med guldiga rosetter kring champagneflaskan och isbägaren, små vaser med blommor och vaxade kransar får dukningen en extra guldkant.
– Köp en blombukett i butiken eller välj ut kvistar i blomsteraffären, klipp ner dem och placera ut dem i små vaser för ett trevligare intryck.
Vackra äldre glas för bubbel är pricken över i:et.

Jultallrikar, fina bestick coh rosetter

Små glasbehållare och gamla ljushållare till julgranen ger trollhasseln ett lyft. Foto: Diana Larsson

Fina glas, röda ljus och hyacinter i tennbägare. Foto: Diana Larsson

En stilren nyårsdukning i vitt och guld. Foto: Diana Larsson

Isbägare med guldrosett, en nerklippt blombukett, vaxade kransar och tända ljus. Foto: Diana Larsson

Bubbel i fina glas. foto: Diana Larsson

Gröna toner och julgranskulor med ny funktion för dem som inte vill ha det klassiska röda.Foto: Diana Larsson

Rosa och rött i fin kombination. Foto: Diana Larsson

"Man tager vad man haver". Servera det ätbara i vackra loppisfynd. Foto: Diana Larsson
