ÖRKELLJUNGA 2023-11-26 KL. 08:00

Lekfullt, stilrent och graciöst

Av Diana Larsson

Spikraka kanter, ett så svenskt innehåll som möjligt och en graciös dekor – Johanna Simonssons tårtor spelar en central roll på allt från dop och barnkalas till bröllop och fest för jubilarer.
– Det roligaste är att dekorera och här är möjligheterna oändliga.

Lekfullt, stilrent och graciöst

En klassisk gräddtårta, en tårta i flera lager eller en tårta med fantasifull dekoration spelar ingen roll - tårtan är en central del på kalas, dop och bröllop. Traditionen att festens huvudperson tar första biten av en dekorerad tårta är stark och allt fler väljer att köpa tårtor skapade efter teman.

Johanna Simonsson är hemmabagerskan som bakat tårtor på beställning under ett års tid. Att få ett tema och därefter fria händer att skapa landar i allt från Babblarfigurer i sockerpasta och figurformade tårtor till kreationer toppade med maränger och godis, färggrann frosting eller chokladdrips längs sidorna.

– Det blir inte det klassiska utseendet och jag har tagit fram fasta smaker som det går att välja mellan. Just nu är det populärt med dumle och vanilj som smaksättning till skillnad från sommarens hallon och vit choklad.

Varje helg bakas det tårtor efter olika teman – ibland så många som 13 stycken. För att ro det ökade antalet beställningar i hamn så är planering a och o. Här ska familjelivet, gården och arbetet som redovisningskonsult kombineras med helgernas bakning.

– Jag förbereder och gör alla inköp i veckan och på fredagen bakar jag bottnarna och förbereder fyllningarna. På lördagen är det inte ovanligt att jag går upp vid 04.30 för att lägga ihop tårtorna och dekorera dem.

I detta nu är det några veckors tårtsemester för att fullt kunna fokusera på den intensiva lammningsperioden som råder på gården. En välbehövlig paus eftersom tårtorna upptagit årets flesta helger.

Att jobba som tårtkreatör är ingen dröm som gått i uppfyllelse. Snarare ett intresse som vuxit sig starkt sedan hon ville göra något extra till sin makes födelsedag för två år sedan.

– Jag tittade på internet och det fanns hur mycket inspiration som helst.

Där och då blev Johanna den som automatiskt ordnade dekorativa tårtor till nära och kära. En bra övning innan steget togs till att starta företag, livsmedelsgodkänna köket och åta sig uppdraget att skapa andras tårtor.

Under året har självförtroendet stärks i takt med antalet bakade och levererade tårtor. Den största utmaningen är när beställningar görs på figurformade tårtor.

– Först undrar jag om jag kommer att klara det, men så måste jag tro på mig själv för att kunna utvecklas.

Johanna har börjat lite försiktigt i en mindre skala för att se om det lönar sig att baka tårtor åt andra. Responsen har varit stor och nu kretsar tankarna kring att växla upp ett snäpp.

– Det är väldigt, väldigt kul och ger så mycket glädje när jag får höra att tårtorna uppskattats. Nu har vi lite framtidsplaner på att öppna en bakstuga och ett sommarkafé.