Av Johan W Jönsson
EU-kommisionen har inga invändningar mot regeringens planer på att tillåta gårdsförsäljning av alkohol från och med i sommar. På Wessingekälla brygghus är man glada över beskedet.
– Det betyder mycket för oss. Vi kommer nog inte stå här och sälja över disk men det ger oss helt andra möjligheter i samband med våra ölprovningar, säger Niklas Högberg på mikrobryggeriet i Veinge.
Regeringens lagförslag om att tillåta småskalig försäljning av öl, vin, gin och annan alkohol vid besök på vingårdar och mikrobryggerier har legat på EU-kommissionens bord för granskning.
Nu har tidsvristen gått ut och inga yttranden på förslaget har kommit in. Det innebär att den svenska regeringen kan gå vidare med planerna att tillåta gårdsförsäljning från den 1 juni.
– Det kommer betyda mycket både för oss och andra. Sedan kommer vi inte öppna butik med hylla men i samband med våra ölprovningar kommer ju alltid frågan om att köpa med sig.
Systembolaget har haft monopol på att sälja alkohol i Sverige sedan 1955. Därför skulle den här sommaren kunna bli historisk då små lokala producenter kan få börja med gårdsförsäljning.
– Vi har rätt mycket ölprovningar och då får man prova fyra, fem produkter. Det är alltid folk som vill köpa med hem men det har ju inte gått. Så det här kommer verkligen bli ett lyft, tror Niklas.
Wessingekälla Brygghus har kapacitet för bertydligt mer än den öl man producerar idag. Foto: Johan W Jönsson
Att Systembolaget haft monopol under en så lång tid tror Niklas har gjort att det här med gårdsförsäljning suttit långt inne. Samtidigt tycker han att systembolaget är bra.
– Enligt mig är systembolaget är en jäkla bra aktör som faktiskt har bra priser och dessutom ett bra sortiment med udda och exklusiva produkter. Så det har ändå fungerat bra.
Det är inte vem som helst som får börja med provningar på sin gård. Produkten måste produceras på plats liksom en del av råvaran. På Wessingekälla odlar man till exempel sin egen jäst.
– Gårdsförsäljning är också försett med ganska många restriktioner och det är inte helt tydligt hur det kommer bli. Det kommer säkert tolkas olika i olika kommuner också, säger Niklas.
Wessingekälla brygghus startades vid den gamla stationen i Veinge för tio år sedan. Kompisarna och ölentusiasterna Niklas Högberg och Patrik Eriksson drog igång i väldigt liten skala.
– Intresset hade funnits där innan men då slog vi oss ihop i den här lokalen och började köpa på oss lite grejer. Sedan har det växt en del under årens lopp, berättar Högberg.
Wessingekälla Brygghus har nio ölsorter i sortimentet för tillfället. Foto: Johan W Jönsson
Buteljeringsmaskinen går bara en gång i veckan under högsäsong och bryggverket har också betydligt större kapacitet än det som används. Bryggeriet har dessutom tio tankar på totalt sex kubik.
– Idén framåt är att ha det här som ett konsortium så att andra småproducenter ska kunna köpa in sig och producera sin öl här. På så vis kan de också ha sin gårdsförsäljning här, säger Niklas.
Han avslöjar för LT att han och Patrik Eriksson är beredda att sälja firman med namn, lokalrätt och maskineri till den som är intresserad. Gårdsförsäljningen kommer bli ett lyft men ägarnas tid begränsad.
– Både jag och Patrik driver andra firmor som tar mycket av vår tid. Vi är beredda att sälja företaget till rätt köpare. Möjligen kan vi bli en delägare till, alternativt ett konsortium.
Wessingekälla omsätter 700 000 kronor om året. Bryggeriet producerar drygt 30 000 flaskor per år. Det innebär cirka 10 000 liter. Men det finns som sagt kapacitet för betydligt mer än så.
– Jag tror att den nya lagen kan innebära bra business. Kanske kan frihetsreformen också göra att reglerna kring ölprovning lättas så att vi kan göra dem lite festligare. Det hade varit väldigt trevligt!
Niklas Högberg tror att gårdsförsäljningen kan bli ett rejält lyft för mikrobryggerierna i Sverige. Foto: Johan W Jönsson
Länk:
Vinproducenten: "Det kommer bli en gamechanger