Av Diana Larsson
Skånes Fagerhult blir sätet för Biokrafts nya biogasanläggning. Miljömässigt ligger investeringen rätt i tiden, men flera Fagerhultsbor ställer sig kritiska och frågande till hur processen hittills gått till.
– Det har varit enormt dålig information. Det har funnits möten som vi inte bjudits in till, säger Gunhild Pedersen, som tillsammans med Fredrika och Johannes Stjärne äger fastigheten som gränsar till den tänkta anläggningen.
Fagerhultsborna efterlyser riktad och öppen informa-tion om vad som är på gång - till exempel vilka mötestiderna är och sista dag för synpunkter kring detaljplanen. Det sistnämnda upptäcktes dagen före och via djungeltelegrafen kunde flera bybor i sista stund få iväg sina utlåtanden.
"Håll er inom detaljplanen för då pratar vi samma språk och ha gärna en öppen och ärlig kommunikation med oss". Detta är Per Petersson och Therese Hansens uppmaning till kommunen. Foto: Diana Larson
Genom sociala medier har informationen börjat sprida sig och flera bybor har gått samman för att göra sin talan hörd. De har många frågor, men upplever att de får undvikande och få svar.
De ställer sig frågande till flera saker bland annat ändringen i detaljplanen där högst tillåtna meter ändrats från tolv till 38.
– Frode Laursen ville bygga lager här, men en av orsakerna att de backade var att de inte fick bygga högre än tolv meter. Vid byggnationen av en annan nu befintlig fastighet så visade det sig att byggnaden var 12,5 meter vid slutbesiktningen. Byggnaden var tolv meter, men kommunens markarbete hade blivit för högt. Kommunen tyckte att ägaren skulle riva det och det var nästintill omöjligt att få dispens. Nu över en natt så har de tredubblat höjden för att biogasanläggningen ska kunna byggas, säger Per Petersson.
Sommaren har ägnats åt att lusläsa detaljplan och översiktsplan.
– Det finns flera fel i rapporten som gjorts, säger Gunhild, som gärna tar en diskussion med ansvariga på kommunen.
Gunhild Pedersen upplever att det finns många frågor, men få svar kring vad etableringen av en biogasanläggning kan innebära för byn. Foto: Diana Larsson
De har också tagit del av hur det fungerar på liknande anläggningar på andra orter. Theresa Rosbäck nämner Alvesta som ett skräckexempel där boende i området inte kan vara utomhus på grund av lukten.
– Anläggningen har fått mångmiljonvite för att de inte får bukt med stanken.
Rädslan är att det ska bli samma i Skånes Fagerhult eftersom det saknas garantier för att det ska vara luktfritt.
– I detaljplanen uppges det inte finnas någon bostadsbebyggelse i direkt anslutning till anläggningen. Närmaste sammanhängande bebyggelse ligger längs med gamla E4:an, cirka en kilometer bort. Undrar var kommunen fått den siffran från för flera av oss bor närmre än så, säger Theresa och får medhåll av Fredrika Stjärne.
Stjärnes och Pedersens skog gränsar till industriområdet. Skogen har tagits med som en fördel för att anläggningens belysning inte ska störa byn.
– Vi har också fått till oss att de vill att vi ska hugga ytterkanten för att skapa en brandsäker korridor. Förutsätter kommunen att de kan bestämma över vår skog?
Byborna ifrågasätter också Biokrafts uttalande om att det ska vara 70 procent lokalproducerad gödsel i rötkammarna.
– Vi har knappt några stora djurproducenter i vårt närområde. Risken är att slakteriavfall köps in från utlandet och då pratar vi transporter på väg. Fast i detaljplanen nämns det inget om utökade transporter. Dessutom betvivlar vi att befintliga vägar och korsningar klarar den ökade trafiken, inte minst på vintern då tunga fordon ofta har problem vid utfarten från Snapphaneallén, säger Per.
Att området ligger delvis på myrmark väcker även det oro då avrinningen från området går ner mot Fedingesjön där byborna gärna badar.
– Det används mycket kemikalier på en biogasanläggning och även om de skapar dammar så går lakvattnet ner i grundvattnet, säger Theresa och Per tillägger att området klassats upp som ett Sevesoområde, en klassning som gäller verksamheter som hanterar eller lagrar stora mängder av kemikalier.
– Vet verkligen byns invånare vad Seveso-klassningen betyder? Vill vi verkligen ha detta? Vilken blir nästa Seveso-klassade industri som vill bygga här?
– Hur ska kommunen säkerställa säkerheten för närboende? undrar Gunhild.
Argumenten och frågorna är många och de känner att de beslutande på kommunen är dåligt insatta i vad deras ändringar i detaljplanen innebär för orten.
– Vi är inte mot expansion och nya arbetstillfällen, men den här etableringen behöver kommunen fundera ett varv till kring. Tar vi inte tag i detta nu riskerar det att gå så långt att det inte finns någon återvändo, säger Theresa och tillägger:
– Det känns som att Skånes Fagerhult offras för att här inte blir några protester - men tror man det då har man fel.