NÄRINGSLIV 2023-09-11 KL. 10:36

Biogas - framtidens drivmedel

Av Diana Larsson

Biogasens klimatprestanda gör det förnybara bränslet till en hit för minskad klimatpåverkan. Att köra med biogas i tanken är ur livscykelperspektiv nästan klimatneutralt. Efterfrågan på bränslet är stort och nu planerar Biokraft att bygga en biogasanläggning i Skånes Fagerhult.

Biogas - framtidens drivmedel
Illustrationen från Scandinavian biogas visar hur den färdiga anläggningen kommer att se ut. Design: HORISONT Arkitekter AB

Scandinavian Biogas, numera Biokraft, är en stor aktör inom framställningen av biogas. Företaget har köpt industrimark i Skånes Fagerhult och arbetet med att få in ansökan för miljöprövning hos Länsstyrelsen är i full gång. Går allt enligt planerna sätts spaden i myren sommaren 2024 och produktionen startar 2025.

I tillståndsprocessen handlar det både om miljöpåverkan som lukt, buller och transporter, samt åtgärder för att undvika kemikalieolyckor.

Används kemikalier i biogasframställning? Det beskrivs vara en naturlig process?

– De enda kemikalier vi har är utspädd syra för att balansera ph-värdet på materialet vi matar in i rötkammaren, säger Michael Olausson, Biokraft.

Anläggningen kommer att Sevesoklassas och det hänger ihop med hur mycket gas som kan lagras i väntan på trailern.

– Det måste vara fulla bilar när gasen hämtas och blir det komplikationer som snöstorm med blockerad väg måste vi kunna ha lager för tre, fyra lastbilar.

Lukten är ett orosmoment – hur tar ni höjd för att det inte ska bli ett problem?

– Vår verksamhet bygger på att de kringliggande lantbrukarna tycker det är en bra grej. Börjar det lukta så får vi dåligt rykte och då vill lantbrukarna inte ha med oss att göra. Att det inte ska lukta är en överlevnadsstrategi för oss.

Michael Olausson har all respekt för att byborna googlar biogasanläggning och finner exempel som Alvesta och upprepar ”Blir det dålig lukt då faller hela konceptet”.

–Att det luktar i en del andra anläggningar beror nog på okunskap. De kanske använder olika typer av råmaterial som anläggningen inte är byggd för.

För att förebygga lukt från anläggningen så sker all hantering av inkommande råvara inomhus och luften från alla hus, samt avluftningar från tankar passerar ett avancerat filter innan den släpps ut. All transport kommer att ske med täta bilar.

Biokraft uppger att 70 procent av material in kommer från djurhållare i närområdet och vid behov kan det toppas med avfall från lantbruk, livsmedelsindustri och slakterier.

– Det finns de som menar att det inte finns några lantbrukare i området, men drar man ut cirkeln så ligger Skånes Fagerhult i mitten.

Att kunna toppa är ett måste för att få en kontinuerlig lönsamhet. Dels kommer det att ske med gräs och halm som lagras i limpor på området, men även genom slaktavfall. Det sistnämnda är så högvärdigt att det ger mer gas och mer kväve i restavfallet, något lantbrukarna efterfrågar.

Är det möjligt att import tas vid när det är brist på råvara in?

– Nej, det blir för kostsamt.

Michael Olausson beskriver kortfattat vad som sker på området.

– Rötkammarna matas var fjärde timme. I nedbrytningsprocessen bildas metan som bubblar upp till ytan och som i nästa steg fläktas vidare. Rågasen är en blandning på metan och koldioxid som trycks in en stålbehållare med en särskild vätska som tar upp koldioxiden, men inte den nu 99 procentiga metangasen. Därefter har vi en kall och en varm sida där vätskan släpper koldioxiden.

Numera finns det även en efterfrågan på koldioxid. Tidigare har man till exempel kolsyrat läsk med fossil koldioxid, men nu finns ett grönt alternativ.

Hur kommer Fagerhultsborna att märka att det finns en biogasanläggning i området?

– Den kommer att synas, men inte jättemycket. Verksamheten är ganska tyst i sig, så det blir inget buller. I huvudsak sker intransporterna mellan klockan 07 och 16.

Visste du att...

Biokraft har fått ett markanvisningsavtal i Perstorp på industriområdet norr om Kronägg. Här planeras för en anläggning lik den i Skånes Fagerhult.

Biokraft...

... söker tillstånd för att hantera upp till 500 000 ton biogasråvara varje år.

... samlar in gödsel från lantbrukare och djurhållare i en radie av upp till fyra mil runt anläggningen.

... ska producera 130 GWh biogas, motsvarande energiinnehållet i 13 miljoner liter diesel. Samt 200 000 ton biogödsel.

... har tilldelats 154 miljoner kronor i investeringsbidrag från Klimatklivet, som delas ut av Naturvårdsverket. Investeringen ligger runt en halv miljard kronor.