ÅSTORP 2024-02-16 KL. 08:00

Nyrenoverade Björnekullaskolanmöttes av wow från eleverna

Av Diana Larsson

Under lång tid har behovet av en omfattande renovering på Björnekullaskolan varit stort. Särskilt anpassad grundskolans lokaler har varit dåliga och matsalen har behövt ett rejält lyft.

Nyrenoverade Björnekullaskolanmöttes av wow från eleverna
Björnekullaskolans nya matsal kan liknas vid en restaurang. Foto: Catharina Andersson

Sedan ett och ett halvt år har eleverna ätit lunch i badhushallen. Här har engångstallrikar och glas gått åt i enorma mängder och kökspersonalen har kämpat för att hålla ställningarna under krävande former.

Kvidingebyggen har under denna tid byggt om och renoverat köket, matsalen och klassrummen. Anpassad grundskola har utökat och fått anpassade lokaler sedan de tagit en del av matsalen i anspråk. Matsalen har utökats in i en del av köket som haft väl tilltagen yta sedan tiden som centralkök.

Vid vårterminens start kunde eleverna åter äta lunch på skolan.

– Alla elever var på hugget och positiva och sa bland annat: ”wow”, ”det har varit värt att sitta i badhushallen” och ”det liknar en restaurang”, berättar Catharina Andersson, administrativ chef.

Färger, belysning, olika sittgrupper, växter och ljudabsorberande väggar, tak och möbler bidrar nu till en lugnare miljö och en bra upplevelse för skolans 500 elever.

Catharina Andersson ser att skolmaten har allt större betydelse för många av skolans elever. För att ytterligare lyfta skolmaten har de hämtat inspiration bland annat från Klippan och nu har en kökscoach sett över logistik, exponering med mera.

– Vi har ett modernt mottagningskök med nya maskiner, kyl- och frysrum och fläktrum. Nu tittar vi på om vi kan ta emot en del kylt och själv värma upp det. Vi tittar också på hur vi kan lägga upp sallad lite snyggt, baka eget bröd och ha en ”prova på”-station.