ÅSTORP 2024-06-19 KL. 06:00

”Det blir lätt missförstånd”

Av Diana Larsson

I förra Söderåsen NU kunde ni läsa om Anna Andresen som skickade vidare tråden till Johan Stampfl med frågan: ”Har ditt dygn fler timmar än andras – hur får du ihop livspusslet?”

”Det blir lätt missförstånd”
Johan Stampfl. Foto: Diana Larsson

– Så klart! Jag inbillar mig det i alla fall. Jobbdagarna lever jag i en kalender och är väldigt effektiv. Jag väntar inte med saker för då byggs det bara på. Timmarna springer iväg, men när arbetsdagen är slut då lägger jag telefonen. En förstående familj, kommunikation och en ständigt öppen och bra dialog behövs för att pusslet ska gå ihop.

Klippanbördige Johan Stampfl andas musik och har flera strängar på sin lyra, eller rättare sagt sin bas. Johan är nämligen basist, sångare och låtskrivare i legendariska LoveDolls och nystartade Kahuna Surfers.

Musiken har funnits med sedan tidig ålder och i LoveDolls, som funnits i 30 år, spelar flera barndomsvänner.

– Det är så mycket vänskap. Jag och bröderna Thulin har till exempel kastat sand på varandra i sandlådan.

Under pandemin drog Johan igång det nya bandet Kahuna Surfers.

– Jag tyckte att surf punkrocken behövde livas upp igen.

Det som först var ett koncept i Stampfls huvud blev en verklig hit när bandet tog ton.

– Allt har gått så fort. Vi gjorde en split med Psychotic Youth från Göteborg. Recensionen hamnade i Tyskland och ett skivbolag hörde av sig och ville göra en skiva. Det blev väldigt bråttom och på ett år har vi lyckats göra en färdig skiva med allt vad det innebär. Det har gått i en rasande fart och vi har även fått ett japanskt bolag som tar hand om oss i Asien. Nu är det snart dags för en andra skiva.

Mycket fokus och tid har ägnats åt det nya bandet, men det ena utesluter inte det andra. Efter vår intervju styrs kosan mot Klippan där rep med LoveDolls väntar.

– Vi hade en rejäl urladdning på Norrehus i höstas och sen har vi legat lite lågt, men vi tackar inte nej till en spelning.

Stampfls hem andas personlighet och uppmuntrar till socialt umgänge. Ett kliv innanför dörren avslöjar omedelbart att här är det inte Ikea som stått för inspirationen. Schackrutigt golv, Galaxy Duxfåtöljer från 1969, en trumma som underrede till soffbordet, instrument uppåt väggarna och så vidare.

Tanken var från början att huset skulle totalrenoveras för att säljas vidare. Men så föll de för husets charm. Åren har rullat på och nu är det 30 år sedan adressändringen gjordes.

Med bakgrund som tekniker, utesäljare och därefter egen företagare med en färg- och interiörbutik så har Johan fått utlopp för sitt intresse för inredning.

– Det finns ingen röd tråd direkt, men det ska vara ett levande hem där man kan umgås. Här blandas fräna grejer från 40-50-talet fram tills nu. Blandar man gammalt och nytt blir allt lite rundare – det händer något.

Här verkar finnas något för alla. Flipperspel, jukebox, ett gammalt arkivskåp som fått ny framsida och fyllts med LP-skivor, en exklusiv bar...

– Förr var det mycket värre. Det var helt galet när jag hade butiken. Senaste utmaningen har varit våra köksstolar. Vi hittade några stolar som stått ute och rostat och flagnat i färgen och några andra som var rostbruna. Vi tvättade dem, putsade med slipduk och lämnade in dem för lackering. De bryter av köksbordet väldigt fint. Gamla grejer har mer charm.

Gammalt är kul särskilt när Stampfl har tid över för att gå ut i garaget med anor från 1830. Här finns bland annat en 50-talare, en bubbla, lite smått och gott och en samling av delar till ett kommande byggprojekt.

– När man sätter sig i och blir ett med det man har byggt – det slår allt!

I garaget är det knökafullt och på sommarens ”att göra”-lista står en rejäl rensning.

– Just nu skruvar jag på Oldsmobilen. Bakaxeln läcker så den ska få nya packningar och packboxar och lite service. Jag har haft den i många år och börjar känna att vi är klara med varandra.

Vad är nu egentligen Johan Stampfls huvudsakliga sysselsättning?

– Det blir lätt missförstånd när jag förklarar vad jag jobbar med. Jag jobbar med bilimportörer, generalagenter och deras återförsäljare i fordonsbranschen med verkstadsutrustning och utveckling. Det är mycket politik, förhandling, försäljning, projekt och resor, men det är omväxlande och jag har nytta av att kunna läsa av personer. Jag arbetar under tystnadsplikt. Det jag gör är ganska komplext att förklara.

Att Anna ställde frågan om livspusslet är helt förståeligt när man hör Johan berätta om allt han tar sig för. För vid sidan om arbete, musik och mekande så har umgänge med familjen högsta prioritet.

– Jag har varit mycket med barnen när de var små och nu kom min stora pojk och sa ”Du får ta semester”. Han hade ordnat biljetter till AC/DC i Tyskland. Jätteroligt.

Avsaknaden av en röd tråd i inredningen genomsyrar istället Johans inställning till livet.

– Min far blev 59 år. Där och då tänkte jag att jag ska se till så att jag har det bra och unna mig att ha roligt. Så klart blir det ”ups and downs”, men livet ska vara kul.

Johan Stampfl skickar tråden vidare till Ida Djerf med frågan: ”Vad är det som driver dig i ditt fantastiska engagemang med ungdomar?"

Johan Stampfl - en man med många järn i elden. Foto: Diana Larsson

"LoveDolls" hade en rejäl urladdning på Norrehus i höstas och sen har vi legat lite lågt." Foto: PressÅlder: 53.
Ort: Kvidinge.
Familj: Fru Eva, sönerna Sebastian 22 och Alexander 18.
Yrke: Key account manager inom fordonbranschen.
Gör på fritiden: Familjen går alltid först, jag är med i två band där jag spelar och sjunger för glatta livet och så har jag ett motorintresse.
Om jag vinner tio miljoner: Det skulle inte förändra så mycket. Jag hade nog unnat mig ett utlandsboende och upplevelser där både familj och vänner skulle inkluderas.
Motto: ”Man ska ha kul”.
Detta visste ni inte om mig: Jag är en obotlig romantiker, Jag älskar att kramas, en kram är det finaste man kan ge någon.
Det glömmer jag aldrig: När våra pojkar kom till livet – det var överväldigande.