RÖGLE 2024-02-24 KL. 11:00

"Vi ska ha två lag bakom oss”

Av Roger Bengtsson

Inför upploppet av SHL.s grundserie har Rögle BK satt sig i ett prekärt tabelläge. Laget är i högsta grad indraget i bottenstriden som primärt går ut på att undvika plats 13 och 14 i tabellen. Allt för att slippa ett negativt kval där existensen i SHL står på spel.


Rögles lagkapten Anton Bengtsson har målsättningen klar för avslutningen av SHL. – Vi ska ha två lag bakom oss när grundserien är slut. | Foto: Bildbyrån

– Vi ska ha två lag bakom oss i tabellen, det är vårt enda fokus här och nu, konstaterar Rögles lagkapten Anton Bengtsson när han möter upp efter ännu ett ispass i Catena Arena.

För att anspela på en känd fysiker skulle man slarvigt kunna kalla innevarande Rögleresa för ”Schrödingers säsong”. Hockeyklubben från Ängelholm har aviserat SM-guldambitioner medan den faktiska prestationen på isen kan bära rakt ner i Hockeyallsvenskan. Är katten död eller levande? Svaret låter vänta på sig, för ännu kvarstår några veckor innan dörren till Erwin Schrödingers fiktiva ishockey-stålkammare kan öppnas.

– Vi pratar inte så mycket om exakta tabellambitioner hit eller dit i truppen, avslöjar Anton Bengtsson. Alla vet vad som gäller. Det får vara slutsnackat. Poängen måste börja trilla in. Vi ska ha två lag bakom oss när grundserien är slut. Allt som blir bättre än det, får vi se som en bonus.

Är det mycket press?

– Klart att det är en press, men det känns här och nu som om det har varit det under hela säsongen. Sen är det klart att pressen tar sig en annan form när tabelläget är som det är och läget är ”skarpt”. Sen får man inte låta sådan tankebanor ta över utan acceptera läget. Framför allt får vi inte blicka för långt och för stort utan försöka ha fokus här och nu. Ta varje dag och varje match för sig.

Ställer läget några speciella krav på dig som lagkapten för den här gruppen?

– Det gör det. Framför allt jobbar jag för att bibehålla glädjen och försöka ha roligt, trots motgångarna. Även om vi till sist förlorade hemmamatchen mot Färjestad tyckte jag vi visade vår förmåga i den matchen. Alla i laget var överens om att vi presterade bra och hade roligt ute på isen. Vi var faktiskt det bättre laget men det är en sån säsong när inget studsar med oss. Vi sköt 42 skott men gjorde bara ett mål, suckar Bengtsson och skakar på huvudet.

– Jag vill verkligen tala om för alla hur jävla hårt vi jobbar varje dag för att hitta lösningar och komma tillrätta med våra prestationer, förklarar Anton Bengtsson. | Foto: Bildbyrån

Beror allt på otur?

– Naturligtvis inte. Det är klart att vår prestation inte är bra nog, det är ju bara att titta i tabellen. Men jag vill verkligen tala om för alla hur jävla hårt vi jobbar varje dag för att hitta lösningar och komma tillrätta med våra prestationer, förklarar Röglekaptenen sammanbitet.

– Samtidigt gör situationen vi hamnat i att man som spelare inte gör den där lilla extra dragningen eller chansningen, just för att läget är som det är. Då blir vi också mer statiska och lättlästa som lag. Allt det där hänger ihop. Man får liksom inget gratis.

Många engagerar sig och tycker till om er säsong och vad som behöver göras. Hur hanterar ni det?

– Först och främst vill jag säga att engagemanget från alla är fantastiskt. Att folk bryr sig om det vi sysslar med är ju en förmån. Men i det här läget får man stänga ute det mesta. Skulle man försöka ta in alla råd, tips, skäll och gnäll hade det inte blivit någon tid över. Vi fokuserar på att vara sammansvetsade i gruppen och fokusera på det som behöver göras.

Har du och laget gjort någon kalkyl på vad som behövs poängmässigt för att reda ut situationen?

– Nä, det har vi inte gjort. Personligen skulle jag vilja se att vi snittar två poäng per match på de omgångar som är kvar.

Med tanke på ert nuvarande poängsnitt framstår ju det som aningen optimistiskt. Snudd på utopiskt.

– Kan vi nå de nivåer vi hade under stora delar av matchen mot Färjestad så är det fullt möjligt. Får vi till en enda match där vi får lite utdelning och några puckar som studsar vår väg så kommer mycket att lossna. Om inte vi tror på det – vem ska då göra det, frågar Anton Bengtsson retoriskt.

– Vi ska fixa det här.