RÖGLE 2023-10-15 KL. 17:00

Sundsvik stortrivs i södern

Av Roger Bengtsson

Efter hockeygymnasium och nästan 200 SHL-matcher i Skellefteå lockade ett nytt äventyr för 22-årige Albin Sundsvik. När Rögle BK och sportchefen Chris Abbott visade intresse behövde han inte fundera särskilt länge.

Sundsvik stortrivs i södern
Albin Sundsvik ser fram emot att nå stora framgångar med Rögle. – Det känns som vi har något bra på gång här. Jag ser fram emot att gå hela vägen med det här laget. | Foto: Bildbyrån

– Rögle har varit med i toppen på SHL och vunnit CHL. Jag vill också vinna och vara med på den resan, förklarar Sundsvik.

Hur har dina första månader i Ängelholm och nordvästskåne varit?

– Mycket bra. Jag har snabbt kommit in i klubben, laget och i stan. Övergången har känts naturlig. Alla runt om föreningen är otroligt bra och det känns att klubben är väldigt mån om sina spelare och anställda.

Du flyttade från uppväxtens Stockholm till Skellefteå i gymnasieåldern. Finns det några lärdomar från då som du hade nytta av nu?

– Absolut, även om jag var väsentligt yngre då. Det finns många likheter mellan Skellefteå och Ängelholm. En mindre stad med ett extremt hockeyintresse. Det skapar särskilda förutsättningar. Jag var väldigt sugen på att byta miljö och att starta ett nytt äventyr, det har säkert gjort att flytten till en ny klubb och en ny stad i en helt annan del av landet gått väldigt smidigt.

Varför Rögle?

– Först och främst har man ju sett att Rögle BK varit framgångsrika under de senaste åren. Man har varit med i toppen på SHL och vunnit CHL. Jag vill också vinna och vara med på den resan. Samtidigt vill jag ta steg i min utveckling och karriär som hockeyspelare och då har jag sett spelare som gått hit till Rögle och tagit många steg uppåt. Klubben har ett rykte om att vara en organisation man kan utvecklas mycket i och det lockade också.

Har du fått den roll som sportchefen Chris Abbott lovade dig när ni diskuterade en flytt från Skellefteå?

– Ja, det tycker jag. Jag har fått spela mycket och det känns som att jag fått tränarnas förtroende. En start som gett en bra grund att bygga vidare på. Samtidigt har det varit klart från början att man måste prestera på topp och förtjäna sin speltid här.

Vad tänker du om starten på årets SHL-säsong?

– Lite upp och ner. Vi har haft några knackiga matcher, men sen kunnat studsa tillbaka direkt efteråt. Det känns som vi lärde oss mycket när vi förlorade två raka borta (MoDo och Frölunda, reds. Anm.) och kunde komma tillbaka starkt efteråt. Det ska vi försöka bygga vidare på.

Utan att dra för stora växlar så här tidigt på säsongen så kan man ändå se att ni är ruskigt starka hemma i Ängelholm. Varför?

– Helt klart spelar publiken in, inget snack. Den gör stor skillnad. Det är alltid grymt bra drag och stödet betyder mycket. Samtidigt vet jag inte riktigt varför vi inte fått till spelet på bortaplan. Men som du själv säger, det är tidigt på säsongen, man ska noga inte lägga för stor vikt vid var vi tar poäng än så länge.

Du har ju varit med om att komma till ispalatset i Ängelholm som bortaspelare. Hur är det?

– Asså, det var alltid tufft, speciellt dom senaste åren. Man visste att det skulle vara ett jäkla drag i hallen, svårt att höra varandra och att det väntade tuff fysisk, hård ishockey. Man åkte inte hit för att bara hämta enkla poäng, man var tvungen att plocka fram sitt bästa spel för att kunna få grepp om någon poäng. Det är helt klart skönt att vara på andra sidan nu, he he.

Efter nästan 200 SHL-matcher i Skellefteå är det nu Rögle BK som gäller för 22-årige Albin Sundsvik. – Det finns många likheter mellan Skellefteå och Ängelholm. En mindre stad med ett extremt hockeyintresse. | Foto: BIldbyrån

Har du funnit dig tillrätta i stan?

– Oh ja, det har gått fort, jag bor mitt i stan och känner mig redan hemma. Jag har dessutom hunnit ta mig några svängar till Danmark och hängde i Köpenhamn en hel helg. Skitcoolt att bara kunna hoppa på tåget och ta sig dit, verkligen trevligt.

Uppväxt utanför Danderyd norr om Stockholm. Saknar du huvudstaden?

– Nja, både ock. Jag har ju mina föräldrar och brorsan kvar där, annars har jag trivts väldigt bra både i Skellefteå och Ängelholm och har inga problem att bo i en lite mindre stad. Några veckor i Stockholm på sommaren räcker bra.

Till sist. Vad tror du om säsongen för Rögle?

– Det kommer bli bra. Det är många bra lag i den här serien, det kommer bli en tuff och tät kamp om varje placering och vi kommer helt klart att vara med och slåss där framme. Det känns som vi har något bra på gång här. Jag ser fram emot att gå hela vägen med det här laget. Den individuella skickligheten i Rögle är otroligt stor. Dessutom funkar gruppen väldigt bra ihop, vi har definitivt chansen.